Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden staan. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

 

Voor wie is het Groen Traineeship geschikt?

Alle jongeren van 16-27 jaar die iets willen doen voor natuur, landschap of milieu én het leuk vinden om daar met een groep andere jongeren aan te werken. Daarvoor heb je geen opleiding of (werk)ervaring nodig. We streven naar een in alle opzichten inclusieve groep.

We zien het Groen Traineeship als een mooie kans voor mensen die een tussenjaar doen maar ook net klaar zijn met hun school, iets extra’s willen doen naast hun opleiding of werkervaring op willen doen. Voor iedereen is het Groen Traineeship mogelijk.

 

Hoe ziet het traject eruit?

Tijdens het Groen Traineeship werk je steeds in een groep van 8-15 trainees aan een project bij een van de groene organisaties. Je wordt begeleid door iemand uit de organisatie terwijl je bijvoorbeeld een heidegebied opknapt, een klimaatmanifestatie organiseert, onderzoek doet naar de rivieren van Nederland of een groep kinderen mee naar buiten neemt. De projecten zijn heel gevarieerd, je bent lekker hands-on bezig en eindigt altijd met een concreet resultaat. Zo draag je op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur. Tijdens het project denkt er iemand met je mee om ervoor te zorgen dat je het beste uit je traineeship haalt. Daarnaast kun je op de landelijke dagen samen andere jongeren leren kennen en inspiratie opdoen.

Stap 1: Uitkiezen. Bij projecten kies je welk project het beste bij jou past.

Stap 2: Aanmelden. Je meld je aan via de knop ‘inschrijven’ bij je gekozen project. Je voert je gegevens in om een account bij ons aan te maken en je verifieert je e-mailadres. Je aanmelding komt dan bij ons binnen. De projectleider van jouw project neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stap 3: Telefonische intake. Met de projectleider van jouw project.

Stap 4: Landelijke startdag (voor het komende blok is dit 25 september 2021). De officiële start van een nieuw blok is op een landelijke dag. Daar maak je kennis met je groepsgenoten, de organisatie en het project.

Stap 5: Starten. Als het project is gestart krijg je de benodigde training/workshops om dat project tot een goed einde te kunnen brengen en kun je samen aan de slag. Er is professionele begeleiding maar we verwachten ook dat alle trainees zelf een actieve houding aannemen.

Stap 6: Afronding. Na afloop van het project sluit je af op de afsluitdag en laat je aan de andere trainees zien hoe jij een verschil hebt gemaakt.

Stap 7: GT community. Na afronding van je traineeship ben je onderdeel van de Groen Traineeship community. Hierin worden nog activiteiten georganiseerd waaraan je kan meedoen en behoud je contact met de andere trainees.

 

Hoeveel tijd kost het?

De tijdsinvestering is voor een project ongeveer ongeveer 1 dag in de week binnen een periode van 2-5 maanden (totaal ca 100-120 uur). De precieze verdeling van de werklast (hoe lang en hoeveel dagen in de week) verschilt per project. Voor het zomerblok van 2021 en 2022 geldt ongeveer 80 uur tijdsinvestering in 3-5 weken.

 

Wat krijg je ervoor terug?

  • een certificaat van deelname;
  • een aanbeveling (op aanvraag);
  • reiskostenvergoeding; (wel geldt een maximale vergoeding van 170 euro per maand, dit zijn overheidsregels voor vrijwilligerswerk)
  • een groener tintje op je CV;
  • een beter netwerk binnen de groene sector;
  • kennis en vaardigheden die je niet zo snel in de school of studiebanken zou leren;
  • connecties met andere jongeren kennen die natuur en milieu net zo leuk en belangrijk vinden als jij;
  • persoonlijke ontwikkeling: je leert jezelf beter kennen. Wat vind ik leuk en wat niet? Waar ben ik goed in en waar kan ik nog in groeien?

 

Zit ik eraan vast?

Je krijgt je certificaat van deelname als je bij minstens 80% van de bijeenkomsten bent geweest. Het Groen Traineeship is vrijwilligerswerk maar vrijwillig is niet hetzelfde als vrijblijvend. Als je kiest voor een project, onderteken je een overeenkomst. Voor ons is de begeleiding een serieuze zaak, we gaan ervanuit dat jij in jezelf investeert en het traject afmaakt. Het kan natuurlijk zijn dat je een keertje ziek bent en dat is niet erg. Zijn er bij jou bijzondere omstandigheden? Ga met ons in gesprek en we kijken samen naar wat we mogelijk kunnen maken.

 

Wat zijn de belangrijke data?

Per jaar zijn er drie traineeship blokken: een herfst- en lenteblok van elk 3-5 maanden en een zomerblok van maximaal 2 maanden. Het lenteblok loopt van begin maart tot begin juli, het zomerblok vanaf begin juli tot eind augustus en het herfstblok vanaf eind september tot februari van het volgende jaar. Gemiddeld ben je één dag per week met een blok bezig. Het zomerblok is korter, maar intensiever.

Elk blok begint en eindigt met een landelijke dag waarop alle trainees verwacht worden. Daarnaast heeft elk project belangrijke data; die krijg je te horen van je projectleider. Belangrijke data zijn:

Blok 8: maart 2022 – juli 2022
Landelijke dag: 5 maart 2022

Blok 9: juli 2022 – augustus 2022
Landelijke dag: 2 juli 2022

Blok 10: september 2022 – januari 2023

 

Wanneer kan ik mij aanmelden?

Inschrijving voor blok 9  (juli 2022 – augustus/september 2022) is geopend. Check hier onze openstaande projecten. Wees er snel bij, want de projecten hebben een maximaal aantal deelnemers! De aanmelddeadline is op 24 juni. Meer informatie is te vinden door te klikken op het gewenste project op de pagina projecten.

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT