Rijswijk
5 mrt 2022 - 30 jun 2022
 • Tijdsbesteding: 7
 • Dag(en) v/d week: Dinsdag
 • Tags: #stadsnatuur #tinyforest #zuidholland #evenement
 • Organisator: IVN Natuureducatie

Zwermen door de stadse bossen

Met dit traineeship ga je aan de slag voor de stadsnatuur in Zuid-Holland. Jij bouwt aan de zwerm van jongeren die hun handen vies willen maken. Zo dragen jullie bij aan het behoud en beheer van Tiny Forests, kleine inheemse bosjes die we samen met kinderen en buurtbewoners gaan aanleggen!

Steeds meer jongeren willen zich inzetten voor de natuur, maar weten vaak niet hoe. Samen met het Tiny Forest Jongerenteam nodig jij hen uit om écht impact te maken. Wekelijks werk je aan een campagne om dit netwerk van jongeren (de zwerm) uit te breiden. Zij zetten zich, eenmalig of vaker, in voor de natuur en we houden ze op de hoogte van praktische natuuractiviteiten in de provincie. Je krijgt de kans om workshops en trainingen te volgen, en deze kennis om te zetten in actie. Uiteraard ga je zelf ook met opgetrokken mouwen aan de slag. We bezoeken verschillende Tiny Forests en als klap op de vuurpijl organiseren we een feestelijke dag waarin we met z’n allen gaan snoeien, schoffelen en (bij)planten! We gaan dus impact maken. 

Om het samen te vatten: Heb jij zin om bij te dragen aan de Zuid-Hollandse stadsnatuur? Zie je het wel zitten om een grote groep enthousiaste jongeren te activeren en uit te nodigen om mee te helpen in de natuur? Wil jij meer weten over Tiny Forest en alles wat daar bij komt kijken? Dan is dit traineeship echt iets voor jou!

Tiny Forest 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems bos, ter grootte van een tennisveld, dat in samenwerking met school en/of buurt aangeplant wordt in de stedelijke omgeving. Een Tiny Forest draagt bij aan de biodiversiteit, is een plek voor waterberging en zorgt voor een koele plek in stedelijke omgeving. Onderzoekers vonden maar liefst 595 verschillende plant- en diersoorten in Tiny Forests!

 

In het kort: jouw inzet

 • Je bezoekt in kleine subgroepjes (2 á 3 personen) verschillende Tiny Forests en andere inspirerende voorbeelden van stadsnatuur, en inventariseert wat deze Tiny Forests nodig hebben.
 • Je ontwikkelt en organiseert een campagne om jongeren te werven voor het netwerk rond het Tiny Forest Jongerenteam (de zwerm), zodat we steeds meer jongeren kunnen uitnodigen om (on)regelmatig praktisch bij te dragen aan de natuur.
 • Je organiseert ten minste één feestelijk evenement voor jongeren die actief willen bijdragen aan het behoudt van de Tiny Forests. Hiervoor gaan we zelf aan de slag met het beheren en onderhouden van ten minste vier Tiny Forests om kennis en ervaring op te doen.
 • Je denkt mee en adviseert over een (landelijk) vervolg van het Jongerenteam.

 

Het hoofddoel is het organiseren van het evenement en het uitbreiden van de zwerm jongeren die aan de slag willen. Daarin is ruimte om voor het kiezen van een focus: wil je vooral aan de slag met de campagne of vind je het vooral leuk om een evenement te organiseren? Daarnaast gaat iedereen in kleine groepjes verschillende Tiny Forests bezoeken en zullen we allemaal aan de slag gaan tijdens het evenement. 

 

In het kort: jouw impact

Je bouwt mee aan een beweging en biedt een grote groep jongeren de mogelijkheid om op een heel praktische manier bij te dragen aan de natuur. Daarnaast ga je actief aan de slag in Tiny Forests die wat extra aandacht en liefde kunnen gebruiken. Goed voor de biodiversiteit en de mens! Daarmee draag je bij aan onze grotere missie: mens en natuur dichter bij elkaar brengen.


© Myra Ekkelboom

Wanneer?

Op 5 maart maken we middels een landelijke startdag kennis met alle deelnemers van het Groen Traineeship van Nederland. Vanaf deze startdag t/m eind juni werk je één dag per week aan het traineeship. We zullen elke dinsdag tussen 9.00 en 16.00 bij elkaar komen. In overleg organiseren we de feestelijke werkdag mogelijk op een andere (weekend)dag.

 

Locatie

Waar mogelijk komen we samen op verschillende inspirerende (buiten)locaties in Zuid-Holland, bij ons op het IVN kantoor in Rijswijk of, indien nodig, digitaal.

Uiteraard houden we tijdens dit project rekening met de geldende coronamaatregelen.

 

Over de organisatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staat altijd centraal. IVN telt circa 25.000 leden, 8.000 vrijwilligers en 150 beroepskrachten. Samen zetten wij ons in voor een groener, duurzaam Nederland.

 


 

Het Groen Traineeship biedt jou:

 • Een unieke kans om kennis en ervaring op te doen bij een landelijke projectorganisatie op het gebied van natuur, educatie en duurzaamheid;
 • Professionele begeleiding van twee enthousiaste, jonge projectleiders;
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan ;
 • Relevante trainingen en workshops (waaronder een training Tiny Forest, bosbouwmethode en (stads)natuurbeheer);
 • Een upgrade van je netwerk;
 • Een certificaat om je CV te vergroenen;
 • Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
 • De mogelijkheid ideeën om te zetten in uitvoering;
 • Reiskostenvergoeding.

Interesse?

Ben jij tussen de 16 en 27 jaar? Zie je het wel zitten om een grote groep enthousiaste jongeren te activeren en uit te nodigen mee te helpen in de natuur? Wil jij meer weten over Tiny Forest en alles wat daar bij komt kijken? Dan is dit traineeship echt iets voor jou! Schrijf je in via de aanmeldknop. Deze vind je rechtsboven op deze pagina.

Als je vragen hebt kun je mailen naar Dylan Haanappel: d.haanappel@ivn.nl 

Aanmelden

Beschikbare plekken - Deelnemers

Op de volgende pagina staat het aanmeldformulier. Verifieer hieronder dat je geen (ro)bot bent.

Beschikbaar aantal plekken: Beschikbare plekken 14

Het Beschikbare plekken - Deelnemers ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Looptijd

5 mrt 2022 - 30 jun 2022

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 7
 • Dag(en) v/d week: Dinsdag
 • Tags: #stadsnatuur #tinyforest #zuidholland #evenement
 • Organisator: IVN Natuureducatie

Beschikbare plekken

14 van 15

Labels

Lente projecten

Locatie

Kantoor IVN Zuid-Holland
Laan van Oversteen 14-d 2289 CX Rijswijk

Projectleider

Dylan Haanappel
Email
d.haanappel@ivn.nl
INSCHRIJVEN
X