12 van 12
Den Haag, Zuid-Holland
6 sep 2024 - 1 feb 2025
 • Tijdsbesteding: 8
 • Dag(en) v/d week: Vrijdag
 • Tags: #klimaat #vergroenen
 • Organisator: Meer Bomen Nu Zuid-Holland

Vergroen de randstad 

Wij redden kansarme jonge bomen om uit te planten op kansrijke plekken. We gaan deze winter voor 3 miljoen bomen, doe je mee?

Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet om elk boompje dat ontkiemt tot wasdom te laten komen. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen (nakomelingen), de meeste hiervan overleven het niet. Velen komen op, op een plek waar ze niet groot kunnen of mogen worden, bijvoorbeeld op een heide of veenmoeras. Bij het herstel van deze ecosystemen worden duizenden zaailingen gerooid. Ook bij regulier groenbeheer worden duizenden zaailingen weggemaaid, bijvoorbeeld één meter van het wandelpad, of om open plekken te creëren. Deze zaailingen zijn een bron van duurzaam, circulair en veelal inheems plantgoed. 

Klimaatwinst

Het hergebruiken van zaailingen heeft vele voordelen. Waar deze boompjes nu veelal worden gezien als afval of overschot, en gemaaid, versnipperd of verbrand worden, zien wij ze als kans. Deze zaailingen zijn groot geworden zonder hulp van enige toegevoegde grondstoffen: geen extra land, geen (kunst)mest, geen gewasbeschermingsmiddelen. Elk boompje wat je daarmee verplant is daarmee direct klimaatwinst. Het weghalen van zaailingen die op de verkeerde plek staan versterkt tevens de biodiversiteit van de oogstplek: er komt meer ruimte van de andere soorten die er (beter) passen. Maar ook op de plantplek: daar vormen zij de start van een nieuw ecosysteem. Wij delen alle zaailingen gratis uit aan iedereen die wil verplanten. Een win-win!

Sinds 2020 zetten de vrijwilligers van Meer Bomen Nu zich in om deze zaailingen te redden. Van november tot begin maart scheppen we de zaailingen tussen de 50cm en 150cm uit, om direct of via ‘bomenhubs’ weg te geven. Door de inzet van inmiddels 22.000 deelnemers zijn er al 2 miljoen bomen en struiken verplant. Nu gaan we voor de 3 miljoen, doe je mee? 

Jouw inzet

Samen zorgen we ervoor dat de randstad (omgeving Den Haag) meer wordt vergroent. In september en oktober starten we met voorbereidende werkzaamheden. Denk aan elkaar leren kennen, leerdoelen opstellen, strategieën bedenken voor het werven van jongeren en een strategie voor het vergroenen van de Binckhorst in Den Haag. We stellen een verplantagenda op en je krijgt een training zaailingen herkennen in winterstand en wat het runnen van een bomenhub (tijdelijke verzamelplek voor zaailingen) inhoudt. 

Vervolgens gaan we jongeren werven en bereiden we oogst- en uitdeel evenementen voor. We zoeken samenwerkingen op met groene organisaties. Vanaf november start het Meer Bomen Nu seizoen en gaan we gezamenlijk zaailingen oogsten en uitdelen. Dit zijn de wintermaanden november, december en januari. Tijdens deze dagen sta je met je laarzen in de klei met een schep zaailingen uit te scheppen of zaailingen uit te delen aan mensen die willen verplanten. In totaal sta je van de 13 dagen 8 dagen buiten en 5 dagen ben je bezig met kantoorwerkzaamheden. 

Jouw impact

We gaan zes werkdagen zaailingen uitscheppen en twee dagen zaailingen uitdelen aan iedereen die wil verplanten. Elk georganiseerde verplantdag levert tussen de 300 – 1500 bomen op die elders kunnen worden verplant en zo kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. Dat is direct impact maken! 

Wanneer

 • We starten vrijdag 6 september en eindigen zaterdag 1 februari.
 • We werken grofweg om de week op vrijdag en sporadisch op een zaterdag. We werken van 9:00 tot 17:00 uur, in totaal 13 werkdagen. 
 • Voorbereidende (binnen) dagen zijn: 6 en 20 september, 4 en 18 oktober, 20 december.
 • Werkdagen (buiten) zijn: 2, 15, 22 en 29 november, 7 december, 10 en 24 januari, 1 februari.

Locatie

 • In en rondom Den Haag met de bomenhub als basis (Castorstraat 4 in Den Haag)
 • Met uitwijkmogelijkheden naar Delft, Noordwijk, Wassenaar en Rotterdam. We zorgen er altijd voor dat je met de fiets, OV of via carpoolen op locatie kunt komen. 


Voor het voorbereidende werk zal een goed bereikbare locatie in Den Haag worden gezocht.  

Het Groene Traineeship biedt jou

 • Een concreet project bij een duurzaamheidsorganisatie 
 • Trainingen over bomen in winterstand, verschillende soorten en het verplanten van bomen 
 • Kennis over strategieën opzetten, samenwerken met organisaties, het organiseren van evenementen en het werven en mobiliseren van vrijwilligers
 • Een netwerk upgrade bij dé groene jongerencommunity en duurzaamheid professionals Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan 
 • Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten 
 • Een certificaat om je CV mee te vergroenen 
 • Reiskostenvergoeding 
 • De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen 
 • De mogelijkheid écht impact te maken voor een betere toekomst 

Over de organisatie

Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging om kansarme zaailingen te verplanten naar kansrijke plekken. We werken vanuit gezamenlijkheid, mogelijkheden, en zijn actie gericht. Bovendien dragen we bij aan ecologische bewustwording, natuureducatie en bieden we handelingsperspectief voor mensen die zich zorgen maken over klimaat. We willen hierbij zoveel mogelijk mensen betrekken, bewustwording vergroten en hen het plezier en de schoonheid van de natuur laten ervaren.

Interesse?

Ben jij 19 t/m 29 jaar oud? Wil jij veel buiten zijn, veel leren over groen, evenementen organiseren, strategie bedenken, leren werken met vrijwilligers en de randstad vergroenen? Schrijf je dan in via de aanmeldknop.

Meld je aan voor 31 augustus.

Aanmelden

Beschikbare plekken - Deelnemers

Op de volgende pagina staat het aanmeldformulier. Verifieer hieronder dat je geen (ro)bot bent.

Het Beschikbare plekken - Deelnemers ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Je kunt je aanmelden voor een wachtlijst voor als er een plek beschikbaar komt.

Looptijd

6 sep 2024 - 1 feb 2025

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 8
 • Dag(en) v/d week: Vrijdag
 • Tags: #klimaat #vergroenen
 • Organisator: Meer Bomen Nu Zuid-Holland

Beschikbare plekken

12 van 12

Labels

Aankomende projecten

Locatie

Bomenhub Den Haag

Projectleider

Leonie Caesar
Email
zuidholland@meerbomen.nu
INSCHRIJVEN