15 van 15
Rotterdam
5 mrt 2022 - 30 jun 2022
 • Tijdsbesteding: 8
 • Dag(en) v/d week: Donderdag
 • Tags: #voedselbos #festival #proeverij #workshops #permacultuur
 • Organisator: Coöperatie Ondergrond

Organiseer het Voedselbosfestival Rotterdam 2022

Voedselbossen zijn de ultieme vorm van duurzame voedselproductie waarbij volledig wordt meegewerkt met natuurlijke ecosystemen. Door biodiversiteit te omarmen geloven wij dat voedselbossen kunnen uitgroeien tot een duurzame vervanger van de landbouw. Daarnaast bieden voedselbossen ecosysteemdiensten zoals schonere lucht, een schuilplaats voor dieren en insecten, opslag van CO2 en meer klimaatadaptatie in de stad door schaduw en het opvangen en vasthouden van water. 

Wat ga je doen?

Tijdens dit traineeship ga je samen met een groep van 10-12 andere enthousiaste trainees aan de slag om de tweede editie van het Voedselbosfestival Rotterdam te organiseren. Tijdens dit festival worden diverse voedselboslocaties in Rotterdam opengesteld met een inspirerend en inhoudelijk programma. De invulling van het festival zal voor een gedeelte gebaseerd worden op het raamwerk van de eerste editie, maar we staan natuurlijk vooral te springen om jouw input en inzichten om het festival aankomend jaar weer een succes te maken! Jullie gaan samen met de hulp van voedselbosexperts het volledige programma bedenken en invullen. Denk hier bijvoorbeeld aan interactieve workshops, proeverijen van voedselbos oogst en andere manieren om de festivalgangers het voedselbos ultiem te laten beleven.

De eerste periode van het traineeship zal bestaan uit het volgen van diverse trainingen over onder andere de werking van voedselbossen, over het gedachtegoed achter permacultuur en over gezamenlijke besluiten nemen op basis van consent. We zullen samen meerdere locaties bezoeken, meehelpen met onderhoud en ook samen met een expert op het gebied van oogstverwerking aan de slag gaan om de proeverij van het festival te realiseren. 

Waarom een voedselbosfestival?

Door de relatief nieuwe opkomst van voedselbossen bestaat onze huidige doelgroep veelal uit mensen met een ecologische/groene achtergrond en een gemiddeld hogere leeftijd. Een voedselbosfestival biedt een perfecte mogelijkheid voor het verbreden van onze diversiteit en voor het laagdrempelige delen van ons gedachtegoed; ook juist aan mensen zonder groene achtergrond. Vorig jaar hebben wij dit voor het eerst georganiseerd (check de aftermovie!), waardoor je dit jaar bij kunt dragen aan de volgende stap van het festival!

 

In het kort: jouw inzet

Jij gaat aan de slag met het organiseren van het voedselbosfestival, van het bedenken van de workshops tot de uitstraling en van de verwerking van de oogst tot aan het contact met diverse voedselbosexperts. Afhankelijk van wat jij leuk vindt en waar je goed in bent kan je daarnaast eigen ideeën aandragen of juist aansluiten bij een onderdeel waar je graag meer over wilt leren. 

 

In het kort: jouw impact

Dankzij jou is het mogelijk om het tweede Rotterdamse Voedselbosfestival te organiseren! Met dit festival help je de populariteit van voedselbossen enorm te vergroten en komen steeds meer mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met deze duurzame vorm van landbouw.

Wanneer?

Op 5 maart maken we middels een landelijke startdag kennis met alle deelnemers van het Groen Traineeship van Nederland. Vanaf de startdag t/m eind juni zullen we iedere donderdag tussen 9.00 en 16.00 bij elkaar komen, waar mogelijk op ons kantoor in Rotterdam en anders digitaal.

 

Locatie

 • Ons kantoor in Rotterdam-Noord
 • Digitaal: Zoom

Uiteraard houden we tijdens dit project rekening met de geldende coronamaatregelen.

 

Over de organisatie

Coöperatie Ondergrond ontwikkelt voedselbossen en op voedselbosprincipes gebaseerde eetbaar groene plekken in en om de stad. Naast aanleg en onderhoud van voedselbossen wil Coöperatie Ondergrond zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de voedselbossen én het (eco)systeemdenken wat hierachter schuil gaat. Dit gaat verder dan ecologische principes, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar sociale interacties, persoonlijke ontwikkeling en hoe bedrijven zich organischer kunnen organiseren. Ons uiteindelijke doel is om de maatschappij in te richten volgens de principes van de voedselbossen. Met elk gerealiseerd project werkt Ondergrond aan een toekomst waar het voedselbos een vanzelfsprekend deel van onze samenleving is. Het verhaal van het voedselbos biedt een nieuw perspectief op de band tussen stad en land, burger en boer, en tussen mens en natuur. Daarom ontwikkelen en delen we kennis over voedselbossen, via zowel hoogwaardige educatietrajecten als laagdrempelige evenementen zoals het Voedselbosfestival.

 


 

Het Groen Traineeship biedt jou:

 • Een concreet project bij een natuur- of duurzaamheidsorganisatie;
 • Professionele begeleiding;
 • Diverse trainingen en workshops;
 • De mogelijkheid écht impact te maken voor een betere toekomst;
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan;
 • Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
 • De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen;
 • Een netwerk upgrade bij dé groene jongerencommunity en duurzaamheid professionals
 • Een certificaat om je CV te vergroenen;
 • Reiskostenvergoeding

 

Interesse?

Ben jij tussen de 16 en 27 jaar? Ben je nieuwsgierig om meer te leren over voedselbossen? Wil je jouw impact vergroten? Enthousiast om meer mensen te laten proeven van wat een voedselbos is? Ben je woonachtig in omgeving Rotterdam (het is open voor iedereen, maar we hebben gemerkt dat het het  fijnst is als je uit de buurt komt)?  Dan is dit traineeship echt iets voor jou! Schrijf je in via de aanmeldknop. Deze vind je rechtsboven op deze pagina.

Als je vragen hebt kun je mailen naar Tessa Martens:  tessa@ondergrond.eu

Looptijd

5 mrt 2022 - 30 jun 2022
Verlopen!

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 8
 • Dag(en) v/d week: Donderdag
 • Tags: #voedselbos #festival #proeverij #workshops #permacultuur
 • Organisator: Coöperatie Ondergrond

Beschikbare plekken

15 van 15

Labels

Reeds van start gegaan

Locatie

Coöperatie Ondergrond
Aelbrechtskade 10-A 3022 HK

Projectleider

Tessa Martens
Email
tessa@ondergrond.eu
X