11 van 12
Roermond & Tilburg
16 okt 2024 - 19 feb 2025
 • Tijdsbesteding: 8
 • Dag(en) v/d week: woensdag
 • Tags: #Rechten #Natuur
 • Organisator: IVN Natuur Educatie & Rechten voor de natuur

Maak de Maas de Baas

Hebben jouw buren weleens rotzooi op je balkon gegooid? Of in je tuin? Nou, dat doen mijn buren dus. Iedere dag opnieuw. En ik ben het een beetje beu. Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het afval in mijn achtertuin. En dat wil ik veranderen door mijn rechten wettelijk vast te leggen. Doe je mee? Dankjewel! Moeder Maas.

Op dit moment hoeft niemand zich verantwoordelijk te voelen voor het afval in onze rivieren. Dat willen wij veranderen, door de rechten van de Maas wettelijk te verankeren. Wij willen dat aan de Maas de status van rechtspersoon wordt toegekend, net zoals o.a. mensen, bedrijven en gemeenten die hebben. Zo kunnen vertegenwoordigers van de Maas opkomen voor de Maas en haar inherente rechten, zoals het recht om vrij van afval te stromen, waarborgen. 

Wereldwijd erkennen steeds meer landen de rechten van de natuur. Nu is het aan Nederland. Het is de hoogste tijd om onze wet- en regelgeving in te zetten om de gezondheid van onze rivieren en hun stroomgebieden te beschermen en behouden, te beginnen bij onze Maas.

Voer zelf campagne

De crisis voor de Maas duurt al jaren, terwijl Den Haag achterblijft. Het is tijd dat wij jongeren, samen met een breed netwerk van organisaties, ondernemers en vrijwilligers, het initiatief nemen. Opruimen is als dweilen met de kraan open. Wij gaan die kraan dichtdraaien. 

Tijdens het Groen Traineeship Maak de Maas de baas word je met interessante trainingen en toffe workshops klaargestoomd voor dit avontuur. Binnen een paar maanden kom jij alles te weten over het plastic probleem in onze rivieren, leer je over de snelst groeiende juridische beweging van de 21ste eeuw en zet je storytelling en organizing (bewegingsopbouw) in om verandering teweeg te brengen. Je bedenkt een campagne om het probleem van de Maas op de kaart te zetten, voert de campagne uit en organiseert een eindevenement om je doel te bereiken. Door creativiteit met theorie en bewezen methoden te combineren, heb jij de tools in handen om een enorm verschil te maken voor de Maas en andere rivieren.

Zie jij een avontuur van 4 maanden voor rechten voor de natuur wel zitten? Wil je meer weten over de natuur als rechtspersoon en alles wat betrekking heeft op deze onderwerpen? Wil jij het verschil maken? Dan is dit het project voor jou!

Jouw inzet

 • Je ontdekt de riviernatuur en doet kennis op over de invloed van afval; 
 • Je bedenkt een campagne rondom de Maas als rechtspersoon;
 • Je helpt vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, grote bedrijven, overheden en NGO’s om een wereldwijd vernieuwend vraagstuk op te lossen;
 • Je krijgt de mogelijkheid om workshops en trainingen te volgen, zoals een training Rechten voor de natuur, organizing, projectmanagement, storytelling, visual changemaking en meer!
 • Je helpt jongeren (weer) in contact te komen met de natuur, zodat zij de tools krijgen om zorg te gaan dragen voor het behoud van de Brabantse natuur.

Jouw impact

De betrokken organisaties bieden grootse mogelijkheden op het gebied van impact creëren, inzet van netwerk benutten, delen van kennis en uitoefenen van invloed. Maar wat ontbreekt is een groep jongeren die zich niet laat belemmeren door het denken van ‘ja, maar’. Jij zorgt voor de creativiteit die nodig is om nieuwe manieren van denken in te zetten voor het oplossen van een wereldwijd probleem: afval in rivieren en oceanen.

 

Wanneer

Van woensdag 16 oktober t/m woensdag 19 februari komen we iedere woensdag samen (10:00u-16:00u). De herfstvakantie (woensdag 23 oktober) en de kerstvakantie (woensdag 25 & woensdag 1 januari) zijn uitgezonderd, het traineeship staat niet in de weg van eventuele vakantieplannen. 

 

Locatie

Kantoordagen zullen afwisselend in Roermond (Kappelerpoort 1) en Tilburg (Spoorlaan 434C) zijn. Beide locaties zijn op loopafstand van het station (5 à 10 minuten). Daarnaast ga je regelmatig op excursie langs het stromingsgebied van de Maas (van Maastricht tot Rotterdam) en krijg je een training of workshop op locatie.

 

Wat biedt het Groen Traineeship jou?

 • De mogelijkheid om écht impact te maken voor een groene toekomst;
 • Een unieke kans om kennis en ervaring op te doen bij verschillende (landelijke) organisaties op het gebied van natuur, educatie en duurzaamheid;
 • Een concreet project met diverse trainingen en workshops;
 • Professionele begeleiding;
 • Een upgrade van je netwerk;
 • Een creatieve omgeving waarin je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
 • De mogelijkheid om ideeën om te zetten in uitvoering;
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan;
 • Een certificaat om je cv te vergroenen;
 • Een reiskostenvergoeding.

 

Over de organisaties

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is.

Stichting Rechten van de Natuur pleit voor de erkenning dat de natuur in al haar levensvormen rechten heeft, en dat haar belangen vertegenwoordigd moeten worden. Net zoals de mens. Zonder eerlijke vertegenwoordiging van de natuur is er geen ecologische rechtvaardigheid mogelijk. 

Stichting River Litter Foundation mobiliseert het bedrijfsleven om het zwerfafval probleem structureel aan te pakken. Ieder jaar organiseren we een grote actie om zwerfafval op te ruimen in en langs de Maas, haar zijrivieren en plassen, en het verdere brongebied in Limburg, Brabant en Zuid-Holland. Door de kracht van het bedrijfsleven te bundelen met vele vrijwilligers en maatschappelijke organisaties streven we naar continue aandacht en een duurzame aanpak van dit probleem.

Communicatiebureau Dauw zet ondernemers en organisaties in hun kracht om het verschil te maken. Met het juiste verhaal helpen we met overtuiging voorop te lopen in een veranderende wereld.

 

Interesse?

Er zijn al stappen gezet om de Maas in de Wet te krijgen, maar er is meer nodig! Ben jij 16 t/m 29 jaar oud? Wil jij meehelpen om geschiedenis te schrijven? Wil jij de Maas een stem geven? Meld je aan voor het Groen Traineeship Maak de Maas de Baas!

Meld je aan voor 9 oktober!

Aanmelden

Beschikbare plekken - Deelnemers

Op de volgende pagina staat het aanmeldformulier. Verifieer hieronder dat je geen (ro)bot bent.

Het Beschikbare plekken - Deelnemers ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Je kunt je aanmelden voor een wachtlijst voor als er een plek beschikbaar komt.

Looptijd

16 okt 2024 - 19 feb 2025

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 8
 • Dag(en) v/d week: woensdag
 • Tags: #Rechten #Natuur
 • Organisator: IVN Natuur Educatie & Rechten voor de natuur

Beschikbare plekken

11 van 12

Labels

Aankomende projecten

Locatie

Roermond & Tilburg

Projectleider

Marjolein Lommen
Email
m.lommen@ivn.nl

Andere Projectleiders

Britt Dragstra
Email
b.dragstra@ivn.nl
INSCHRIJVEN