Onbeperkt van
8 apr 2022 - 4 jun 2022
 • Tijdsbesteding: Ongeveer 3
 • Dag(en) v/d week: Woensdagavond en twee zaterdagen
 • Tags: Kennisspecial
 • Organisator: SoortenNL

Kennisspecial: Soorten herkennen en beschermen

Let op: de inschrijving staat open t/m 8 april. De eerste les was op woensdag 30 maart.

Ben jij tussen de 18 en 27 jaar oud, en wil jij meer weten over de planten en dieren die in Nederland leven? Doe mee aan de gratis Kennisspecial van SoortenNL en het Groen Traineeship! Je leert welke soorten er in ons land voorkomen, waar je ze kan vinden en hoe je ze kan beschermen. Ook leer je meer over de invloed van het klimaat en stikstof op de natuur.

Tijdens deze kennisspecial krijg je de kans om jouw soortenkennis en expertise te vergroten via online cursusavonden, samen met anderen op pad te gaan tijdens twee velddagen en zo hele nieuwe dingen te leren. Je krijgt les van allerlei professionals uit verschillende vakgebieden en organisaties, bijvoorbeeld Stichting Anemoon, RAVON, de Vlinderstichting en de Zoogdiervereniging. Je leert zo veel groene organisaties kennen en ontdekt hoe je zelf aan het werk kunt gaan met soorten en bescherming.

Deze kennisspecial bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Theorie: Het theoretische onderdeel bestaat uit tien online lessen op de woensdagavond van 19.30 tot 21.15 uur. Deze lessen zijn ingedeeld op basis van een thema – van je eigen achtertuin tot het strand. De eerste les is op woensdag 30 maart.
 • Velddagen: Aan het begin en aan het eind van de Kennisspecial organiseren we een velddag. Op deze twee zaterdagen (10.30 – 14.30 uur) leer je hoe de theorie in de praktijk werkt. Ook bieden de velddagen dé mogelijkheid om kennis te maken met elkaar en met de soortenexperts. Een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden!
 • Vrije praktijkopdracht: Aan iedere theorieles is een vrije opdracht verbonden. Met deze opdracht breng je de geleerde kennis in de praktijk. Dit kan bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar een bepaalde soort in jouw buurt en deze te filmen, te tekenen of te observeren. Je kan ervoor kiezen deze opdracht alleen uit te voeren, of ook met een groepje mede-deelnemers uit jouw buurt.

Het programmaoverzicht:

 • Woensdag 30 maart: Dieren en planten van strand en zee. Naast zoet water, is er in Nederland natuurlijk ook veel zout water te vinden. Een fantastische bron van leven, met soorten als zeeslakken en schelpdieren. Stichting Anemoon is hierin gespecialiseerd en verzorgt een boeiende avond. 
 • Woensdag 6 april: Natuur in Nederland. Wat is natuur eigenlijk? En op welke manieren kan je daarover nadenken en mee omgaan? Sander Turnhout, strategisch adviseur bij Radboud Healthy Landscape en SoortenNL, verzorgt deze les.
 • Zaterdag 9 april: Eerste velddag. Op deze dag gaan we elkaar in echt het ontmoeten op het strand van Bloemendaal, goed te bereiken met het OV. Onder begeleiding van de experts van SoortenNL gaan we ontdekken wat er allemaal leeft op het strand en in de zee. En dat zal je verbazen! Krabben, visjes, schelpdieren en zeepaardjes… Tijdens het ‘korren’ met onze experts kan je van alles tegenkomen. Ook gaan we vogels kijken en leer je meer over de duinen. De dag duurt ongeveer van 14.00 tot 17.30 uur.
 • Woensdag 13 april: Zoetwaterdieren. Nederland is een waterland. En we hebben dus ook veel waterdieren. Otters en bevers bijvoorbeeld, maar ook allerlei vissoorten en amfibieën. De experts van Zoogdiervereniging en RAVON weten hier alles over!
 • Woensdag 20 april: Planten en dieren op de heide. Op de heide leven soorten die je op andere plekken niet ziet. De paars bloeiende heide ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat er nog veel meer bijzondere planten en dieren voorkomen? Amfibieën, reptielen en wilde bijen bijvoorbeeld. De experts van EIS Kenniscentrum Nederland en RAVON leggen het uit.
 • Woensdag 27 april: Planten en dieren in de tuin. Ook je tuin zit vol leven. Vlinders, vogels, kleine zoogdieren en amfibieën bijvoorbeeld. Deze les is een mix van verschillende sprekers en zit boordevol tips om zelf aan de slag te gaan.
 • Woensdag 4 mei: Soorten van het bos. Wie maakt er niet af en toe een boswandeling? Daar valt meer te zien dan je denkt. In deze les ga je twijgen herkennen, varens ontdekken, paddenstoelen bekijken en diersporen ontrafelen.
 • Woensdag 11 mei: En dan nu in de praktijk. Nu je een heleboel soorten hebt leren kennen, gaan we aan de slag in de praktijk. Wat kan je zelf doen om deze soorten te onderzoeken? We vertellen bijvoorbeeld over trekvogels tellen, vallen ingraven, soorten monitoren en nog veel meer.
 • Woensdag 18 mei: Klimaat. Ons klimaat verandert. En dat heeft invloed op alle planten en dieren. Soorten verdwijnen, maar er komen ook nieuwe soorten bij. Hoe werkt dat? En is het goed of slecht?
 • Woensdag 25 mei: De invloed van stikstof. Een ingewikkeld thema dat op veel vlakken speelt. Want hoe zit het nu eigenlijk met stikstof? Wat doet het met onze omgeving? En hoe kan het anders?
 • Woensdag 1 juni: Slotles. Deze les mogen jullie helemaal zelf inrichten! Zijn er vragen opgekomen of onderwerpen ontdekt waar jullie graag meer over wil weten? In één van de vrije opdrachten kunnen jullie zelf deze slotles organiseren. Het onderwerp en de spreker mogen jullie dus zelf invullen.
 • Zaterdag 4 juni afsluiting (Pinksteren). We eindigen deze kennisspecial met een velddag, waarin je aan de slag gaat met het monitoren van vogels, vlinders, sprinkhanen, planten en amfibieën.

 

De locatie:

De theorielessen vinden online plaats, van 19:30 tot 21:15 uur. Voor de vrije opdracht ben je vrij om te kiezen waar je deze uitvoert. Je kunt alleen op pad gaan, of verzamelen met een groep deelnemers uit jouw buurt. Daarnaast vinden de twee velddagen ook op locatie plaats. Lekker naar buiten dus! 

 

De organisatie:

De Kennisspecial is een samenwerking van SoortenNL en het Groen Traineeship. 

SoortenNL is hét netwerk op het gebied van natuurbescherming in Nederland. De aangesloten organisaties doen onderzoek naar soorten en hun leefgebieden in Nederland. Al deze organisaties verzamelen informatie samen met duizenden vrijwilligers over alle wilde plant- en diersoorten in Nederland. Hiermee kunnen zowel individuele soorten als hun leefomgeving beter worden beschermd. Dit geldt niet alleen voor natuurgebieden, maar ook voor landbouwgrond en steden.

Het Groen Traineeship is een initiatief van tien natuur- en milieuorganisaties in Nederland: IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Milieudefensie, SoortenNL, Natuurmonumenten, GDO, The Rock Group, FAWAKA Nederland, NIVON/NIVON JONG, Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE). Samen bieden we jongeren tussen de 16 en 27 de kans zich in te zetten voor een groen vrijwilligersproject. Een project duurt een paar maanden, waarin een groep trainees 1 à 2 dagen per week samen aan de slag gaat.

Interesse?

Ben jij tussen de 18 en 27 jaar oud? Wil jij (meer) kennis opdoen over alle mooie soorten in Nederland? En vind je het leuk daarnaast ook zelf aan de slag te gaan?

Meld je aan via de inschrijfknop en doe mee met onze Kennisspecial: Soorten herkennen en beschermen! 

Looptijd

8 apr 2022 - 4 jun 2022
Verlopen!
 • Tijdsbesteding: Ongeveer 3
 • Dag(en) v/d week: Woensdagavond en twee zaterdagen
 • Tags: Kennisspecial
 • Organisator: SoortenNL

Beschikbare plekken

Onbeperkt van

Labels

Reeds van start gegaan