11 van 12
Doorn, Utrecht
29 jun 2024 - 31 aug 2024
 • Tijdsbesteding: 60
 • Dag(en) v/d week: 12 augustus - 17 augustus
 • Tags: #water #natuurverbinding
 • Organisator: Stichting SBI

Guardians of the Water

Wat zijn wij zonder water? Het speelt een onmiskenbaar grote rol in ons leven. Geef jij het deze zomer jouw volledige aandacht? Duik in onze relatie met water en het belang van gezonde natuur. In dit Groen Traineeship ontwerp, ontwikkel, implementeer en presenteer je een wateropvangsysteem en word je een echte Guardian of the Water!

Met een knipoog naar de film Guardians of the Galaxy – waarin superhelden strijden voor een vrije en bewoonbare melkweg – gaan wij voor de aardse variant: water op onze planeet. Soms hebben we er veel te veel van, en soms te weinig. Leer over de bijzondere eigenschappen van water. Samen met jouw mede-trainees en kunstenaars werk je aan manieren om de juiste balans te vinden. Word je bewust van jouw eigen watergebruik en van het belang van water voor het leven in al haar facetten. 

Jij bent het water

Tijdens een 7-daagse waterexcursie op Landgoed Zonheuvel ga je creatief aan de slag met natuurlijke materialen. Je gaat in gesprek met kunstenaars van het project Waterways en stakeholders vanuit onder andere Waterschap, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Fluid Future. Op deze manier doe je inspiratie op en zoek je samen naar oplossingen voor de wisselende beschikbaarheid van water. Samen met jouw mede-trainees ontwerp en ontwikkel je een wateropvangsysteem. Gedurende de week bouwen jullie prototypes waarmee water kan worden opgevangen in natte tijden en kan worden teruggegeven in droge tijden. Dit doe je aan de hand van workshops Design Thinking, Cisternen Bouwen, Bosbaden en een Deep Time wandeling (een audioreiswandeling van 4,6 miljard jaar in het bos).

 

Jouw inzet

Gedurende het programma (online startdag & voorbereidingsproces, 7-daagse waterexpeditie op Landgoed Zonheuvel en terugkomdag) onderzoek je de waarde van het water. Samen met jouw mede-trainees ontwerp en bouw je aan een oplossing om water langer beschikbaar te maken. Je bent veel buiten op het landgoed om de verbinding met de natuur écht te voelen. Denk aan wandelingen, meditatie-oefeningen en het creëren van prototypes. Bovendien doe je samen met de groep iinkopen voor de 7-daagse expeditie en bereid je vegan maaltijden.

Jouw impact

Met jouw creativiteit laat je mensen op originele en waardevolle manieren onderdeel zijn van de natuur en ben je onderdeel van de oplossing:

 • De natuur kent 3,8 miljard jaar innovatiekracht. Daar ga jij van leren! Je zet jouw nieuwe kennis om in een actieplan om de uitdagingen rond droogte en overvloed van vandaag en morgen op te lossen. 
 • Geïnspireerd door de mogelijkheden van nieuwe technologieën, ga je nieuwe toekomsten bedenken voor een tijdperk waarin mens, natuur en technologie in harmonie samenleven.

Zo zorg jij als Guardian of the Water voor meer bewustzijn, balans en dankbaarheid voor water!

 

Wanneer

 • Startdag: zaterdagmiddag 29 juni (online). 
 • Voorbereidingsproces: tussen 29 juni en 12 augustus ben je bezig met je eigen reflectie in je zogenaamde sit spot, je ontwerpt door middel van designthinking principes je eigen oplossing voor de droogte en overvloed aan water uitdaging. 
 • 7-daagse expeditie: Maandag 12 augustus t/m zaterdag 17 augustus (met gezamenlijk ontbijt om 8:30u,check-in om 9:30u, een check-out om 17:00u en een avondprogramma 19:00-22:00u. 
 • Terugkomdag: zaterdag 31 augustus

7-daagse waterexpeditie:

Als onderdeel van dit Groen Traineeship kampeer je met de hele groep op Landgoed Zonheuvel, van maandag 12 augustus t/m zaterdag 17 augustus. Kamperen is gratis en voorzieningen als sanitair en een keuken zijn op locatie aanwezig. Kampeerspullen moet je zelf meenemen: een tentje, slaapspullen en een laptop. Voor eten en drinken vragen we een eigen bijdrage van €75,00 (à €7,50 per dag voor ontbijt, lunch, avondeten en snacks).

 

‘Het traineeship biedt zoveel mogelijkheden. Dat we middenin het bos kunnen slapen met z’n allen. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zo lang in het bos ben geweest. Maartje en ik zijn nu een bank aan het maken. Ik voel me dan echt een beetje een beginnende bouwer. Een schroef in het hout draaien, zagen. Heel praktisch bezig zijn. Uit je hoofd, in je lichaam.’ – Zoey, oud-trainee Dancing With Trees (een vorig Groen Traineeship op Landgoed Zonheuvel)

Locatie

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98, Doorn

Wat biedt het Groen Traineeship jou?

 • Een concreet project bij een natuur- en duurzaamheidsorganisatie
 • Professionele begeleiding;
 • Samenwerken met een groep van 8 tot 12 trainees;
 • Relevante trainingen en workshops;
 • Werken en overnachten op het landgoed in Doorn;
 • Toegang tot een netwerk van ondernemers, ontwerpers en kunstenaars
 • Een creatieve omgeving waar je talent kunt ontdekken en inzetten;
 • Een Groen Traineeship certificaat als bewijs van jouw bijdrage.
 • Aan het einde van het Groen Traineeship ontvang je het schildje: ‘Guardian of the Water’, dat je met trots mag dragen omdat je je hebt ingezet voor waterbalans op onze planeet.

Wat vragen we van jou?

We stellen onze tijd en aandacht beschikbaar om dit Groen Traineeship voor jou te organiseren en rekenen op jouw aanwezigheid. Houd er bij aanmelding rekening mee dat dit project minimaal 80 uur van je tijd vraagt. Mocht je één dag missen, dan kan je nog steeds meedoen en ontvang je het certificaat.

Binnen het project is ruimte voor eigen invulling. Breng dus vooral je eigen expertise mee. Of dat nu groen gerelateerd of juist iets heel anders is, er is veel ruimte om het vraagstuk vanuit jouw expertise in te vullen. We moedigen iedereen aan zich aan te melden. Wat jouw achtergrond ook is, iedereen is welkom. Je motivatie en enthousiasme zijn het belangrijkst.

 

Over de organisatie

Stichting SBI is eigenaar van Landgoed Zonheuvel en Goedlandt Circulair Landgoed beheer voert het landgoedbeheer uit. Landgoed Zonheuvel is de landingsplek van veel duurzame initiatieven als SDG house, Earth Charter Nederland, het Centre for Climate Education and Entrepreneurship, het Lab Toekomstige generaties, Dialoogplein Nederland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Stichting Bos dat van zichzelf is, etc. Op de campus werken bedrijven, initiatieven en organisaties samen om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te realiseren.

 

Interesse?

Ben jij tussen de 16 t/m 29 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten en een Guardian of the Water te worden? Schrijf je in via de aanmeldknop.

Aanmelden

Beschikbare plekken - Deelnemers

Op de volgende pagina staat het aanmeldformulier. Verifieer hieronder dat je geen (ro)bot bent.

Het Beschikbare plekken - Deelnemers ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Je kunt je aanmelden voor een wachtlijst voor als er een plek beschikbaar komt.

Looptijd

29 jun 2024 - 31 aug 2024

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 60
 • Dag(en) v/d week: 12 augustus - 17 augustus
 • Tags: #water #natuurverbinding
 • Organisator: Stichting SBI

Beschikbare plekken

11 van 12

Labels

Aankomende projecten

Locatie

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98 3941 EP Doorn

Projectleider

Cor Noltee
Email
cornoltee@mac.com

Andere Projectleiders

Wim Oolbekkink
Email
wim.oolbekkink@stichtingsbi.nl
INSCHRIJVEN
X

Laatste nieuws