- Tijdsbesteding: 7
- Dag(en) v/d week: Donderdag
- Tags: #storytelling #natuurbescherming #brabant
- Organisator: Brabants Landschap
Groene Storytellers
Wil jij ervoor zorgen dat meer jongeren de natuur gaan beschermen? Wil jij zelf ervaren wat vrijwilligers allemaal doen voor de natuur? En vind je het leuk om dit via filmpjes en foto’s te delen met andere jongeren?
Word dan Groene Storyteller!
Zonder vrijwilligers zou het (nog) een stuk slechter gaan met de natuur. We hebben ze keihard nodig, maar dan moet het grote publiek wel weten wat al die vrijwilligers doen. En daar kan jij voor zorgen!
Hoe? Door met andere trainees de natuur in te trekken en zélf vrijwilligerswerk te doen onder deskundige leiding én door al dit mooie werk in beeld te brengen. Leerzaam en nuttig! Want door het zelf te doen, kun je het verhaal nog veel beter vertellen. Denk aan wilgen knotten, vogels tellen, bloemen zaaien of beschermen van uilen en weidevogels.
Jij kunt jouw creativiteit erop loslaten om content te maken voor op social media. Haal je inspiratie uit de filmpjes van de vorige Groene Traineegroep (hier zie je het resultaat van hun werk: Vrijwilligers Verhalen – Brabants Landschap). Of bedenk iets helemaal nieuws. Jullie hebben de regie in handen; filmen, foto’s, socials, podcasts, radio, de mogelijkheden zijn oneindig. Dit doe je natuurlijk wel in samenwerking met onze enthousiaste vrijwilligers, die allemaal hun eigen kennis en verhalen hebben.
Cameraman bij Vroege Vogels én communicatieadviseur Roel Diepstraten begeleidt je hierbij. Hij leert je meer over filmen, monteren en editen. Met jullie daadkracht, creativiteit en ervaring kunnen jullie ons, Brabants Landschap, helpen om al die vrijwilligers die zich inzetten voor onze natuur in beeld te brengen. Met jullie hulp kan de waardering en het enthousiasme over het vrijwilligerswerk alleen maar groeien en al die extra handjes zijn hard nodig om samen de Nederlandse natuur te beschermen.
De Groene Storytellers en de trainees van de Groene Aanpakkers vormen samen 1 groep Trainees, waarbij er 2 deelopdrachten zijn. Het uiteindelijke doel is hetzelfde: meer jongeren die zich inzetten voor de natuur!
In het kort: jouw inzet
- Samen met mede-trainees leer je de mooiste natuurgebieden van Brabant kennen. Daar voer je zelf vrijwilligerswerk uit, (herstellen, tellen of vertellen) je hebt dan dus direct een positieve impact op de natuur.
- Je brengt de activiteiten van de vrijwilligers in beeld: de mogelijkheden zijn oneindig. Zo zorg je ervoor dat nog meer vrijwilligers aan de slag gaan om de natuur te redden.
In het kort: jouw impact
Met jouw hulp gaan veel meer jongeren buiten aan de slag om de natuur te beschermen.
Wanneer?
- Van 5 maart 2022 tot 7 juli 2022. Op 5 maart maken we middels een landelijke startdag kennis met alle deelnemers van het Groen Traineeship van Nederland.
- We komen bij elkaar op donderdagen; 10, 17, 24 maart, 7, 21 april, 19 mei, 9 juni, 30 juni, 7 juli.
- We houden deze dagen gezamelijk met de trainees van de Groene Storytellers.
- Op 5 (zelf te plannen) dagen ga je met andere jongeren buiten aan de slag.
- Er zijn diverse mogelijkheden voor zelfontwikkeling, bijvoorbeeld het volgen van (online) lezingen die Brabants Landschap speciaal voor vrijwilligers organiseert, ga mee naar natuurgebieden met cameraman Roel Diepstraten voor met het maken van Op Pad filmpjes voor Omroep Brabant, en we nodigen regelmatig een collega uit om te vertellen over zijn inzet en werk voor de natuur.
Locatie
- In Brabant.
- Na de startdag is de 1e dag op 10 maart in Made bij de vrijwilligers van de Madese Natuurvrienden, daar gaan we mee buiten beheerwerk doen.
- De overige gezamenlijke dagen vinden in regio Vught/Boxtel/Haaren plaats op locaties van Brabants Landschap. Als dit niet kan vanwege coronamaatregelen dan houden we het online.
- Op de dagen waarop je op pad gaat naar een vrijwilligersgroep kan dit verspreid zijn over heel Brabant. Je gaat dan op bezoek op de locatie waar de vrijwilligersgroep actief is.
Uiteraard houden we tijdens dit project rekening met de geldende coronamaatregelen.
Over de organisatie
Brabants Landschap beschermt de Brabantse natuur. Dat doen we zelf, de collega’s van terreinbeheer kopen en beheren natuurgebieden. Dit gaat om zo’n 18.000 hectare in Brabant.
Daarnaast zijn we continu in overleg met anderen om de provincie mooi te houden en – als het even kan – nog mooier te maken. Dit doen we vanuit het Coördinatiepunt Landschapsbeheer waarmee we 3000 vrijwilligers ondersteunen bij het onderhouden van landschapselementen (poelen, knotwilgen, houtwallen), en het beschermen van soorten zoals de kievit, de grutto en de steenuil. Ook geven we advies aan agrariërs en particulieren over kleinschalige natuur.
Brabants Landschap staat voor natuurbescherming dichtbij huis. Niet alleen in eigen natuurgebieden, maar ook daarbuiten.
Het Groen Traineeship biedt jou:
- Een concreet project bij een natuur- of duurzaamheidsorganisatie;
- Professionele begeleiding;
- Kennismaken met verschillende medewerkers van Brabants Landschap;
- De mogelijkheid écht impact te maken voor een betere toekomst;
- Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan;
- Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
- Een certificaat om je CV te vergroenen;
- Reiskostenvergoeding.
Interesse?
Ben jij tussen de 18 en 27 jaar oud? Wil jij ervoor zorgen dat meer jongeren natuur gaan beschermen? Wil jij zelf ervaren wat vrijwilligers allemaal doen voor de natuur? En vind je het leuk om dit via filmpjes en foto’s te delen met andere jongeren? Word dan Groene Storyteller en schrijf je in via de inschrijfknop, rechtsboven op deze pagina!
Als je vragen hebt kun je mailen naar Marjolein Jellema: mjellema@brabantslandschap.nl