13 van 15
Sliedrecht
29 sep 2022 - 2 feb 2023
 • Tijdsbesteding: 6
 • Dag(en) v/d week: donderdag
 • Tags: #moestuin #duurzaam
 • Organisator: Moestuin Sliedrecht

De Moestuin-Thuis-Tuin: voor iedereen een moestuin

Wil jij dit najaar aan de slag met dit toffe project? Meld je aan voor 16 september!

Wil je leren moestuinieren? Als groene ondernemer werken en een bijdrage leveren aan het verspreiden van kennis over duurzaam eten? Vind je ook dat iedereen toegang tot een moestuin zou moeten hebben, ook als je weinig te besteden hebt? Dan is het Groene Traineeship bij de Moestuin Sliedrecht wat voor jou!

Steeds minder mensen hebben kennis over het verbouwen van groenten. Deze kennis is de basis voor het kiezen van duurzamere opties: lokale, gifvrije seizoensgroenten. Door zelf groenten te gaan verbouwen, doe je deze kennis op en ervaar je de tijd en aandacht die het verbouwen kost. Ervaring met dit proces helpt het tegengaan van voedselverspilling; als je zelf wel eens een bloemkool hebt gekweekt, is de kans kleiner dat je daarna stukken bloemkool weggooit. Je levert ook een praktische bijdrage: je verbouwt je eigen groenten, waardoor je minder vaak de minder duurzame opties uit de supermarkt nodig hebt! 

Maar waar verbouw je groenten? Niet iedereen heeft toegang tot een tuin of stukje groen, laat staan een moestuin. We willen deze groep de optie geven om thuis te kunnen moestuinieren, ook zonder tuin en met beperkt budget. Je situatie thuis zou niet moeten uitmaken voor het kunnen opdoen van deze kennis! 

Als trainee ga je helpen om dit probleem de wereld uit te helpen. Je gaat aan de slag bij ons op de moestuin, waar je groenten leert verbouwen en een bijdrage levert aan de Moestuin-Thuis-Tuin. Dit is een project van Moestuin Sliedrecht, waarmee afgelopen 2 jaar basisscholieren uit groep 5/6 thuis een moestuin konden beginnen. We willen het een vast onderdeel maken van wat we doen, maar daar zijn nog wat stappen voor nodig. Daar ga jij bij helpen! Je krijgt diverse workshops over onderwerpen als sociaal ondernemen en composteren en het budget om zelf een workshop te organiseren. Je gaat in groepen aan de slag en het idee wat je verzint kan je gaan testen bij de doelgroep. Zo leer je praktische en theoretische vaardigheden tijdens het traineeship en ga je ook echt iets doen!

 

Jouw inzet

Je kan kiezen uit drie deelgroepen: 

 • Nieuwe mogelijkheden: je focust op het bereiken van deelnemers. Welke ideeën heb jij om meer deelnemers te hebben in 2023?     
 • Ondernemen: je focust op de duurzaamheid van het project. Welke ideeën heb jij zodat er meer doelgroepen zonder budget kunnen meedoen, zonder dat de kosten te hoog worden voor de moestuin?     
 • Lesmateriaal: je focust op de inhoud van het pakket. Welke ideeën heb jij voor leuke lessen die doelgroepen thuis kunnen doen?

In elke deelgroep: Werk je een derde van de tijd op de moestuin en twee derde van de tijd aan het project. In het begin van je traineeship werk je meer in de tuin en op het einde van het traineeship meer aan het project, vanwege de seizoenen en het verloop van het traineeship. Op de moestuin help je mee met de dagelijkse taken op de tuin; zo leer je moestuinieren!

Voor je project begin je met een onderzoek naar voorbeelden en partijen om mee samen te werken. Je maakt er een mooi document van dat je gebruikt bij de volgende fase waar je ideeën gaat verzinnen. Een van deze ideeën ga je uitwerken en testen bij de doelgroep. Het resultaat presenteer je aan de andere groepen en begeleiders van de tuin. Iedereen die actief deelneemt en al deze stappen doorloopt ontvangt het Groen Traineeship certificaat.

 

Jouw impact

Dankzij jouw bijdrage zijn er komende jaren meer deelnemers bij de Moestuin-Thuis-Tuin. Jij zorgt ervoor dat er meer mensen zijn die weten wat het belang is van duurzaam omgaan met voedsel en wat dat betekent. Je zorgt ervoor dat deelnemers ook echt wat verbouwen. Dankzij jou kan komende jaren iedereen meedoen, ook als je weinig te besteden hebt of minder vaak op de hoogte bent van projecten als de Moestuin-Thuis-Tuin.

 

Wanneer?

 • Van 29 september t/m 2 februari, met uitzondering van twee weken tijdens de kerstvakantie.
 • Donderdag van 09:30 tot 15:30 bij Moestuin Sliedrecht, Lijsterweg 70 in Sliedrecht.

 

Locatie

Moestuin Sliedrecht
Lijsterweg 70 in Sliedrecht.

 

Het Groen Traineeship biedt jou:

 • Les en een workshop over moestuinieren op de moestuin en in de kas; het maken van bedden, zaaien, oogsten, onderhoud en composteren.
 • Workshops en een excursie over ondernemen in het sociale domein
 • De ruimte en het budget om zelf een workshop te organiseren
 • De mogelijkheid om je te ontwikkelen als groene ondernemer 
 • De kans om de organisatie en financiën van een groene sociale stichting te leren kennen
 • Ervaring in samenwerken met de verschillende doelgroepen op de moestuin
 • Een reiskostenbudget
 • Een team van enthousiaste trainees om mee samen te werken
 • Begeleiding van een projectleider en projectmedewerker
 • Een certificaat van deelname

 

Over de organisatie

Moestuin Sliedrecht is tien jaar geleden opgericht als groene oase in het dorp, waar mensen ontspannen, samen kunnen komen, gezond bezig zijn en kunnen leren over al het moois en lekkers van de natuur. In 10 jaar tijd is de Moestuin gegroeid van een plek waar een klein groepje vrijwilligers werkte tot een professionele organisatie met een nog altijd groeiend team. Het is een plek waar mensen uit verschillende culturen samen komen, zowel de Sliedrechtse baggeraars als taalwerkstagiaires uit Iran en Eritrea.

Zij komen allemaal naar de tuin voor persoonlijke ontwikkeling en ontspanning. Om iets te leren en bij te kunnen dragen. Om een onderdeel te zijn van de moestuin die we samen onderhouden. Samen met een groot aantal partners organiseren we activiteiten en zijn we telkens op zoek naar wat we nog meer kunnen doen als Moestuin. Hoe we grotere impact kunnen hebben op Sliedrecht als gezonde leefomgeving en een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van onze maatschappij.

 

Interesse?

Ben je 16 t/m 27 jaar? Wil je impact te maken in de moestuin? Groene vingers of ervaring met moestuinen zijn niet nodig, dat leer je bij ons. We zoeken vooral deelnemers die zin hebben om echt wat te doen en bij te dragen. Lijkt het je leuk? Schrijf je in via de aanmeldknop.

Aanmelden

Beschikbare plekken - Deelnemers

Op de volgende pagina staat het aanmeldformulier. Verifieer hieronder dat je geen (ro)bot bent.

Available Beschikbare plekken: 13

Het Beschikbare plekken - Deelnemers ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Looptijd

29 sep 2022 - 2 feb 2023

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 6
 • Dag(en) v/d week: donderdag
 • Tags: #moestuin #duurzaam
 • Organisator: Moestuin Sliedrecht

Beschikbare plekken

13 van 15

Labels

Aankomende projecten

Locatie

Moestuin Sliedrecht

Projectleider

Mirjam Lankreijer
Email
info@socialemoestuin.nl
INSCHRIJVEN
X