8 van 15
Nijmegen
17 mrt 2022 - 30 jun 2022
 • Tijdsbesteding: 7
 • Dag(en) v/d week: Donderdag
 • Tags: #klimaat #cursus #trainerspool #netwerk
 • Organisator: IVN Natuureducatie

De klimaattrainers: van kennis naar impact

Vergroot de impact van de IVN-klimaatcursus zodat honderden mensen in actie komen voor ons klimaat.

De klimaatcrisis is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Poolkappen smelten, op de éne plek wordt het droger en op de andere plek zijn er juist meer overstromingen. Vele wilde dieren en planten komen in de problemen omdat ze zich niet snel genoeg kunnen aanpassen. Je zou er haast depressief van worden!

IVN klimaatcursus

Om hier wat aan te doen heeft IVN met een groep groene trainees de afgelopen jaren de IVN-klimaatcursus ontwikkeld. En jij kan helpen om, samen met andere trainees, deze bestaande cursus heel erg groot te maken! Je gaat er namelijk voor zorgen dat mensen dankzij een goede kennisbasis actief worden om zélf impact te maken en mee te helpen om de temperatuurstijging binnen de 1,5 graad te houden. Denk aan energiebesparing, anders consumeren of anderen te helpen klimaatvriendelijker te leven. 

In de cursus (doelgroep ‘gewone burgers’ zonder veel klimaatachtergrond), leren de deelnemers de basis van de klimaatproblematiek: Hoe wordt het klimaat gevormd? Wat is de invloed van de mens op het klimaat? En hoe beïnvloedt het ons en de biodiversiteit? Maar bovenal: Wat kunnen we doen om het te veranderen? Wat kan ik zelf doen? Op die manier komt kennis en actiegerichtheid samen en ontstaat perspectief hoe mensen zélf kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. 

Nu staan we voor de uitdaging om de klimaatcursus voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken. Geef jij om het klimaat en wil je hieraan bijdragen? Lees snel verder en meld je aan! 

 

In het kort: jouw inzet

Je werkt mee aan een IVN-campagne met als einddoel 15 klimaatcursussen en 300 cursisten door het hele land. Dat tikt lekker aan! Je begrijpt, voordat dat georganiseerd is, er wel heel wat voorwerk gedaan moet worden. Zo moeten er klimaattrainers geworven en opgeleid worden. Ook moet er aan een stevig netwerk van mensen en organisaties worden gebouwd om samen al die trainingen mee te organiseren. 

Dit gaan we doen met een groep enthousiaste trainees. Je werkt als team trainees met deskundige begeleiders aan een van de deelprojecten die bij jou past, waarbij we zorgen voor veel uitwisseling: one team, one mission! Ervaring is fijn, maar niet essentieel, je enthousiasme is dat wel! Uiteraard zorgen we ook voor relevante trainingen zodat jij de taak die jij oppakt in de deelprojecten goed kunt uitvoeren.

Je gaat vooral aan je skills werken op het gebied van organiseren, educatie, netwerken en klimaatkennis. Daarbij kun je zelf het accent leggen op één of meerdere aspecten. 

Deelprojecten:

 • Organiseer met je team een online klimaatcursus. Geef zelf trainingen als je durft, stuur de andere trainers aan en dompel jezelf onder in de IVN-klimaatcursus. Je brengt een groep van ongeveer 20 cursisten helemaal in de klimaatactiestand!
 • Help met het team aan het uitbouwen van de belangrijke klimaattrainerspool. Klimaattrainers zullen daarna over het hele land inzetbaar zijn. Je werft, leidt ze op met hulp van deskundigen en organiseert de train-de-trainersdag voor tenminste 10 nieuwe klimaattrainers.  
 • Zorg voor het vergroten van het Klimaatcursusnetwerk: potentiële organisatoren en samenwerkingspartners van de klimaatcursus. Denk mee met potentiële organisatoren over wat er nodig is om een cursus op te starten, adviseer en activeer ze om een cursus te gaan organiseren en netwerk je suf, zodat ook andere groene organisaties klimaatcursussen gaan organiseren!

 

In het kort: jouw impact

Terwijl je zelf heel veel bijleert over het klimaat, werk je actief mee mensen aan te zetten tot actie! Jij zorgt voor de creativiteit en het enthousiasme dat nodig is om deze campagne tot een succes te maken. Het is tijd voor positieve klimaatactie en inspiratie! Ben jij er klaar voor? 

Wanneer?

Op 5 maart maken we middels een landelijke startdag kennis met alle deelnemers van het Groen Traineeship van Nederland. Vanaf deze startdag t/m eind juni werk je één dag per week aan het traineeship. We zullen elke donderdag bij elkaar komen. In het begin komen we elke week samen. Je leert de klimaatcursus kennen en wat jouw rol in de campagne gaat zijn. Later zul je met het team meer zelfstandig werken aan voorbereiding, uitvoering en nazorg van je deelproject.

 

Locatie

Een locatie in Nijmegen. 

Uiteraard houden we tijdens dit project rekening met de geldende coronamaatregelen.

 

Over de organisatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staat altijd centraal. IVN telt circa 25.000 leden, 8.000 vrijwilligers en 150 beroepskrachten. Samen zetten wij ons in voor een groener, duurzaam Nederland.

 


 

Het Groen Traineeship biedt jou:

 • Een concreet project bij een natuur- of duurzaamheidsorganisatie;
 • Professionele begeleiding;
 • Diverse trainingen en workshops;
 • De mogelijkheid écht impact te maken voor een betere toekomst;
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan;
 • Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten;
 • Een certificaat om je CV te vergroenen;
 • Reiskostenvergoeding;
 • Gratis toegang tot de Hortus;
 • De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen;
 • Een netwerk upgrade bij dé groene jongerencommunity van Nederland

 

Interesse?

Ben je enthousiast om aan de slag te gaan met het onderwerp klimaatverandering, geïnteresseerd in duurzaamheidseducatie, assertief, werk je graag samen en durf je fouten te maken? Specialistische voorkennis of scholing  is niet nodig, alleen enthousiasme! Kan jij je hierin vinden? Meld je aan! Schrijf je in via de aanmeldknop. Deze vind je rechtsboven op deze pagina.

Als je vragen hebt kun je mailen naar Kim de Rijk: k.de.rijk@ivn.nl

Looptijd

17 mrt 2022 - 30 jun 2022
Verlopen!

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 7
 • Dag(en) v/d week: Donderdag
 • Tags: #klimaat #cursus #trainerspool #netwerk
 • Organisator: IVN Natuureducatie

Beschikbare plekken

8 van 15

Labels

Reeds van start gegaan

Locatie

Kantoor IVN Nijmegen
Couwenbergstraat 22 6535 RZ Nijmegen

Projectleider

Kim de Rijk
Email
k.de.rijk@ivn.nl
X

Laatste nieuws