3 van 24
Doorn, Utrecht
30 mrt 2024 - 18 mei 2024
 • Tijdsbesteding: 60
 • Dag(en) v/d week: 29 april - 4 mei
 • Tags: #bos #natuurverbinding
 • Organisator: Stichting SBI

Dancing with Trees

Is het bos jouw natuurlijke habitat? Wil jij je weer één voelen met de natuur? Steek de handen uit de mouwen en ga een hele week creatief aan de slag om jouw dankbaarheid voor het bos vorm te geven. Word een échte bosheld en ontdek de geheimen van het wondere woud!

In dit Groen Traineeship leer je over de bijzondere kwaliteiten van het bos. Hoe zijn de bomen verbonden met het Wood Wide Web, hoe werken ze samen en hoe zorgen ze voor al het leven op aarde? Elke projectdag gebruik je al je zintuigen om je te verbinden met de energie van het bos. Samen met ontwerpers, kunstenaars en bosspecialisten ontwikkel je een nieuwe taal om met het bos te communiceren. Zo zorg je voor balans tussen mens, technologie en moeder aarde.

Diepe verbinding met de natuur

Je gaat creatief aan de slag met materialen uit het bos. Dit doe je aan de hand van de werkvorm Design Thinking, die wordt begeleid door Cor Noltee. Cor is ontwerper en docent aan verschillende (kunst)academies, visiting professor aan de Politecnico in Milaan en expeditieleider van expeditie Spaceship Earth. Door middel van wandelingen, meditatie-oefeningen en het werken met natuurlijke materialen ervaar je een diepe verbinding met de natuur. Je leert om in de toppen met bomen te dansen: je voelt de wind, je voelt de boom bewegen en jij beweegt mee. Dancing With Trees!

Jouw inzet

Gedurende het programma (online startdag & voorbereidingsproces, 6-daagse bos expeditie en terugkomdag) onderzoek je de waarde van de bomen en hoe je mensen weer onderdeel van de natuur kunt laten zijn. Je ontwerpt en bouwt een dankbaarheidsritueel die mensen kunnen gebruiken om de bomen te bedanken voor alles wat ze de mens en aarde geven. We zijn veel buiten op het landgoed om de verbinding met de natuur écht te voelen. Denk aan wandelingen, meditatie-oefeningen en het creëren van een kunstwerk met materiaal uit het bos.

Je volgt workshops en trainingen in bosbaden, biomimicry (de natuur als inspiratiebron voor ontwerpen), doet een Deeptime Walk (een audioreiswandeling van 4,6 miljard jaar in het bos), ontwerpt een dankbaarheidsritueel voor de natuur. Bovendien doe je samen de inkopen voor de 7-daagse bosexpeditie, maak je een houten lepel om mee te eten en bereid je vegan maaltijden.

Jouw impact

Met jouw creativiteit laat je mensen op originele en waardevolle manieren onderdeel zijn van de natuur:

 • De natuur kent 3,8 miljard jaar innovatiekracht. Daar ga jij van leren! Je zet jouw nieuwe kennis om in een actieplan om de problemen van vandaag en morgen op te lossen. 
 • Geïnspireerd door de mogelijkheden van nieuwe technologieën, ga je nieuwe toekomsten bedenken voor een tijdperk waarin mens, natuur en technologie in harmonie samenleven.

Zo zorg jij als bosheld voor meer bewustzijn en dankbaarheid voor de natuur!

Wanneer

 • Startdag (online): zaterdag 30 maart
 • Voorbereidingsproces (online): tussen 31 maart – 29 april
 • 7-daagse bos expeditie: maandag 29 april – zaterdag 4 mei 2024 (gezamenlijk ontbijt om 8:30, start programma 9:30 met gezamenlijke check-in & check-out om17:00 uur, avondprogramma van 19:00 – 21:00 uur)
 • Terugkomdag: zaterdag 18 mei

6-daagse bos expeditie

Als onderdeel van dit Groen Traineeship kampeer je met de hele groep op Landgoed Zonheuvel, van maandag 29 april – zaterdag 4 mei 2024. Kamperen is gratis en voorzieningen als sanitair en een keuken zijn op locatie aanwezig. Kampeerspullen moet je zelf meenemen. Voor eten en drinken vragen we een eigen bijdrage van €75 (à €7,50 per dag voor ontbijt, lunch, avondeten en snacks).

‘Het traineeship biedt zo veel mogelijkheden. Dat we middenin het bos kunnen slapen met z’n allen. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zo lang in het bos ben geweest. Maartje en ik zijn nu een bank aan het maken. Ik voel me dan echt een beetje een beginnende bouwer. Een schroef in het hout draaien, zagen. Heel praktisch bezig zijn. Uit je hoofd, in je lichaam.’ – Zoey, oud-trainee Dancing With Trees

Locatie

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98, Doorn

Wat biedt het Groen Traineeship jou?

 • Een concreet project bij een natuur- en duurzaamheidsorganisatie;
 • Professionele begeleiding;
 • Samenwerken met een groep van 8 tot 12 trainees;
 • Relevante trainingen en workshops;
 • Werken en overnachten op het landgoed in Doorn;
 • Toegang tot een netwerk van ondernemers, ontwerpers en kunstenaars;
 • Een creatieve omgeving waar je talent kunt ontdekken en inzetten;
 • Een Groen Traineeship certificaat als bewijs van jouw bijdrage.

Wat vragen we van jou?

We stellen onze tijd en aandacht beschikbaar om dit Groen Traineeship voor jou te organiseren en rekenen op jouw aanwezigheid. Houd er bij aanmelding rekening mee dat dit project minimaal 80 uur van je tijd vraagt. Mocht je één dag missen, dan kan je nog steeds meedoen en ontvang je het certificaat.

Binnen het project is ruimte voor eigen invulling. Breng dus vooral je eigen expertise mee. Of dat nu groen gerelateerd of juist iets heel anders is, er is veel ruimte om het vraagstuk vanuit jouw expertise in te vullen. We moedigen iedereen aan zich aan te melden. Wat jouw achtergrond ook is, iedereen is welkom. Je motivatie en enthousiasme zijn het belangrijkst.

Over de organisatie

Stichting SBI is eigenaar van Landgoed Zonheuvel en Goedlandt Circulair Landgoed beheer voert het landgoedbeheer uit. Landgoed Zonheuvel is de landingsplek van veel duurzame initiatieven als SDG house, Earth Charter Nederland, het Centre for Climate Education and Entrepreneurship, het Lab Toekomstige generaties, Dialoogplein Nederland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Stichting Bos dat van zichzelf is, etc. Op de campus werken bedrijven, initiatieven en organisaties samen om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te realiseren.

Interesse?

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten en bosheld te worden? Schrijf je in via de aanmeldknop.

Meld je aan voor 23 maart!

Looptijd

30 mrt 2024 - 18 mei 2024
Verlopen!

Tijd

Gehele dag
 • Tijdsbesteding: 60
 • Dag(en) v/d week: 29 april - 4 mei
 • Tags: #bos #natuurverbinding
 • Organisator: Stichting SBI

Beschikbare plekken

3 van 24

Locatie

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98 3941 EP Doorn

Projectleider

Cor Noltee
Email
cornoltee@mac.com

Andere Projectleiders

Wim Oolbekkink
Email
wim.oolbekkink@stichtingsbi.nl
X