- Tijdsbesteding: 6
- Dag(en) v/d week: Vrijdag
- Tags: #biodiversiteit #events
- Organisator: Meer Bomen Nu Utrecht
Bomenredders in Utrecht
Red kansarme jonge bomen en deel deze gratis uit om te herplanten op kansrijke plekken. Bouw mee aan de groene ‘bomenhubs’ van Meer Bomen Nu. Utrecht (stad) heeft al één hub, maar we willen er méér. Drie om precies te zijn. Zodat we nóg meer jonge boompjes van de versnipperaar kunnen redden en deze kunnen uitdelen aan Utrechters die willen vergroenen. We gaan komende winter voor de 3 miljoen bomen en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig!
Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet om elk boompje dat ontkiemt tot wasdom te laten komen. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen, denk aan een eikeltje dat uitgroeit tot een nieuwe eikenboom. De meeste zaailingen overleven het niet, omdat ze opkomen op een plek waar ze niet groot kunnen, óf mogen worden. Bijvoorbeeld in de schaduw van de moederboom, of op een heide, waar bomen worden weggehaald om de hei te beschermen. Bij het beheer van deze natuurplekken worden duizenden zaailingen gemaaid of op een andere manier weggehaald. Deze zaailingen zijn een bron van duurzaam, circulair en veelal inheems plantgoed. Daarom oogsten wij de zaailingen en delen we ze gratis uit.
Maak direct klimaatwinst
Het hergebruiken van zaailingen heeft vele voordelen. Waar deze boompjes nu veelal worden gezien als “afval” of overschot, en gemaaid, versnipperd of verbrand worden, zien wij ze als kans. Deze zaailingen zijn lokaal groot geworden zonder hulp van enige grondstoffen: geen extra land, geen (kunst)mest, geen gewasbeschermingsmiddelen. Elk boompje dat we verplanten is daarmee direct klimaatwinst. Het weghalen van zaailingen die op de verkeerde plek staat versterkt tevens de biodiversiteit van de oogstplek: er komt meer ruimte voor de andere soorten die er (beter) passen. Maar ook op de plantplek vergroot het de biodiversiteit: daar vormen de jonge boompjes de start van een nieuw, veelal inheems ecosysteem. Een win-win!
In de stad Utrecht zijn we vorig oogstseizoen voor het eerst met een bomenhub gestart. Op de stadsboerderij Eilandsteede in de ‘grijze’ wijk Kanaleneiland hebben we ruim 6.500 boompjes uitgedeeld aan Utrechters die hun tuin wilden vergroenen. We zaten aan de max van wat we konden: lange rijen vormden zich tijdens de uitdeeldagen, omdat zoveel mensen boompjes wilden halen. Daarom willen we komend seizoen opschalen, door twee nieuwe hubs te openen, verspreid over de stad. Zo ontstaan er drie groene hubs waar we onze geoogste boompjes kunnen uitdelen.
In de eerste maand maken we onderling kennis, bereiden we de hubs goed voor, delen we onze bomenkennis met jullie en maken we samen een plan van aanpak en werkafspraken. Vanaf november gaan we samen oogsten en uitdelen. Het laatste weekend van februari sluiten we af met een giga-uitdeel-dag voor alle bomen die we hebben gered.
Jouw inzet
Samen met je hele trainee-team ga je aan de slag met onderstaande taken. Deze verdelen we onderling. Wat je concreet gaat doen?
- Je bereidt de nieuwe bomenhubs voor op de komst van verschillende zaailingen en zorgt dat alle oogsten netjes gesorteerd worden in de hubs.
- Je organiseert zelf oogstdagen om zoveel mogelijk zaailingen te redden van de versnipperaar en oogst zelf ook mee
- Je volgt cursussen en workshops over soorten- en bomenherkenning, communicatie en marketing, werken met vrijwilligers, bomenhub-beheer en/of de oogstbegeleiderscursus
- Je zorgt dat zoveel mogelijk Utrechters horen van de gratis boompjes door het opzetten van een communicatie strategie
- Je organiseert uitdeel-events waar inwoners gratis boompjes op kunnen halen en deelt de boompjes uit tijdens deze events.
- Je werft Utrechtse vrijwilligers die de hubs volgend jaar willen voortzetten.
- Je zoekt nieuwe samenwerkingen met groene organisaties (en breidt de bestaande samenwerkingen in de stad uit) en bouwt zo mee aan een bomen-verplant-netwerk in Utrecht.
Dus, aan de slag met communicatie, organisatie of gewoon lekker handen uit de mouwen? Wat jij leuk vindt, daar leggen we jouw focus. Wel vinden we het belangrijk dat je alle aspecten op zijn minst meekrijgt, zodat je van alles wat leert.
Uiteraard wordt je hierin continu persoonlijk begeleid en krijg je verschillende trainingen en workshops aangeboden om het werk goed uit te kunnen voeren. Kennis van bomen is dus niet nodig. Als je maar enthousiasme meebrengt en de wil om impact te maken.
Jouw impact
Je helpt mee aan een ver(drie)dubbeling van het aantal nieuwe bomen in Utrecht. Door nieuwe bomenhubs te openen, hebben we meer capaciteit en meer bereik om boompjes uit te delen. Op één oogstdag oogsten we gemiddeld 500 – 1.500 zaailingen. Via onze eerste Utrechtse bomenhub hebben we vorig jaar ruim 6.500 bomen uitgedeeld. Met jouw bijdrage voor de drie hubs hopen we komend seizoen 15.000 – 20.000 bomen te kunnen uitdelen.
Wanneer
- Dit traineeship start op vrijdag 4 oktober en loopt door t/m vrijdag 28 februari.
- Onze vaste samenwerkdagen zijn op vrijdag van 10.00 – 16.00 uur.
- Uitdeeldagen zijn soms ook op zaterdagen, omdat we bomen uitdelen aan particulieren. Deze uitdeeldagen plannen we gezamenlijk tijdens het traineeship en zijn afhankelijk van de hoeveelheid oogst. Je aanwezigheid is tijdens uitdeeldagen niet verplicht, maar het zijn wel heel leuke dagen om mee te maken (want allemaal blije afhalers van gratis bomen). We raden aan om bij minimaal eentje aanwezig te zijn.
- Vrijdag 27 december valt uit vanwege de vakantieperiode.
- Heb je vakantieplannen of kan je een keertje niet? Het is mogelijk om vier werkdagen te missen, in overleg met de andere trainees en projectleider.
Locatie
Onze uitvalsbasis zijn de bomenhubs. Onze bestaande hub is op:
Stadsboerderij Eilandsteede
Vreugdenhillaan 31
3526 ZB Utrecht
De twee nieuwe hubs zullen waarschijnlijk in Utrecht Noord en Utrecht West (Leidsche Rijn) liggen, om een goede verdeling van hubs over de stad te hebben. De precieze locaties van de nieuwe hubs worden deze zomer bepaald. Soms zullen we oogstdagen organiseren (net) buiten de stad.
Het Groene Traineeship biedt jou:
- Een concreet project bij een natuur- of duurzaamheidsorganisatie
- Professionele begeleiding
- Diverse trainingen en workshops, zoals ‘bomenherkenning in de winter’, ‘publiekscommunicatie’, ‘werving van en werken met vrijwilligers’, ‘beheer van bomenhubs’ en ‘zaailingen oogsten in de natuur’.
- Toegang tot een netwerk van groene organisaties, de gemeente en provincie
- Een netwerkupgrade bij dé groene jongerencommunity en duurzaamheid professionals
- Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan
- Een creatieve omgeving waar je jouw talent kunt ontdekken en inzetten
- Een certificaat om je CV mee te vergroenen
- Reiskostenvergoeding
- De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen
- De mogelijkheid écht impact te maken voor een groener Utrecht!
Over de organisatie
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van onze visie 2030 met een concreet actieplan en projecten. Meer Bomen Nu richt zich specifiek op het (versneld) vergroenen van Nederland (en inmiddels ook Duitsland, Engeland en Frankrijk).
Interesse?
Ben jij 16 t/m 29 jaar oud? Klaar om jouw impact te vergroten en bomenredder te worden? Schrijf je in via de aanmeldknop.
Meld je aan voor 27 september!