Op naar 900 nieuwe Groene Trainees

Dankzij de inzet van vele organisaties hebben we ons in de afgelopen drie jaar bewezen als waardevolle speler in het aanbod groen vrijwilligerswerk voor jongeren. En dat mogen we vol energie blijven doen! Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft onze aanvraag voor een nieuwe ronde Groen Traineeship goedgekeurd.

 

Dat betekent dat we voor de periode 2023 tot en met 2025 nieuwe financiering hebben om:

  • samen met groene partners nieuwe Groen Traineeship projecten uit te voeren.
  • nieuwe vormen van Groen Traineeship projecten te ontwikkelen, onder andere gericht op samenwerking met het onderwijs.
  • de Groen Traineeship community van trainees, projectleiders, jongerenpanel, collega’s en stagiaires verder te versterken.

 

Groen Traineeship projecten en specials

Het ‘nieuwe’ Groen Traineeship programma start in 2023 en bestaat uit 8 blokken met in totaal ruimte voor 50 projecten. We houden dezelfde periodes aan als jullie van ons gewend zijn: lente (februari t/m juni), zomer (juli en augustus) en herfst (september t/m januari). Volgend jaar trappen we af met een zomerblok.

2023: zomerblok en herfstblok
2024: lente-, zomer- en herfstblok
2025: lente-, zomer- en herfstblok

Daarnaast staan er drie Kennisspecials en twee Onderwijsspecials op het programma, om vanuit verschillende organisaties samen te werken op een bepaald thema (kennisspecials) en voor een sterkere connectie met onderwijs (onderwijsspecials). Deze lente starten we met de eerste Kennisspecial verzorgd door SoortenNL. In 2024 en 2025 volgen meer specials. De invulling van deze specials staat nog niet vast. Wij staan uiteraard open voor jullie ideeën.

Samen met partners en andere enthousiaste organisaties gaan we nieuwe Groen Traineeship projecten en specials realiseren, waarmee we ten minste 900 jongeren bereiken én verbinden.

Wat verandert er?

Voor de organisaties die projecten indienen, veranderen er een paar dingen. Een belangrijke aanpassing is dat de minimale groepsgrootte iets naar beneden gaat, namelijk 8-10 trainees. Dat compenseren we door met grotere groepen te werken in de Kennis- en Onderwijsspecials.

Zomerblok 2023

Voor het zomerblok (juli en augustus 2023) zoeken we binnenkort actief naar leuke Groen Traineeship projecten. Je ontvangt in de komende weken een concrete oproep van ons om een projectvoorstel in te dienen, inclusief het proces hoe je van projectvoorstel tot werkelijke uitvoer komt.

Ook organiseren we eind januari een Inspiratiesessie om de gang van zaken toe te lichten, toffe voorbeelden en ervaringen te delen uit vorige Groen Traineeship projecten en eventuele vragen te beantwoorden. Heb je nu al vragen? Neem gerust contact met ons op via info@groentraineeship.nl

We kijken uit naar nieuwe samenwerkingen!

© Fotografie door Anna Laming

‘Het Groen Traineeship heeft het zaadje geplant voor mijn huidige baan bij het Muiderslot.’

 Dido (26 jaar)

“Ik ben kunsthistoricus, dus voor mij is het belangrijk dat mijn groene interesse samen gaat met kunst. Zo kwam ik bij het Muiderslot plantlab. Hier komen duurzaamheid en …”

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT