Ons team

NIVON 07-06

Jens de Vries, 23 jaar, doet mee aan de Buitenbeleving van NIVON blok 5 2021.

“Ik ben eigenlijk een beetje de spierkracht binnen het team, ik haak vooral aan waar mensen het nodig hebben. Gisteren moesten we alle banken die we van de boomstammen hebben gemaakt verplaatsen van een veldje naar de kampvuurkuil. Dan heb ik zoiets van: ik ga haar niet in haar eentje die dingen laten verslepen. Dat doe ik, en ik ben wel een creatieve meedenker én fotograaf. Onderdeel van het PR team, we hebben ook nog een redactie die artikelen voor bijvoorbeeld LinkedIn schrijven, connecties met jullie (de FOMO’s) maken. Éen iemand typt dan iets en ik maak foto’s en bewerk die. Iedereen heeft lekker zijn eigen rol.

Ik ben hier via de lokale krant terecht gekomen, voor Bregje geldt dat ook. Er werd geadverteerd in de lokale krant. Ik lees zelf de krant niet maar mijn vader had een artikel eruit gescheurd en die geeft ineens een artikel aan mij en zegt: “hé, er is hier iets in de buurt!”. Ik ben hier eigenlijk een beetje gekomen uit goed geluk.

 

NIVON buitenbeleving

Dennis van de Ven, 24 jaar, NIVON buitenbeleving.

Door een vriendin waarvan de vader huiswacht is bij een ander NIVON huis kwam ik bij het Groen Traineeship terecht. Het project klonk wel heel erg nice, dus ik heb me eigenlijk gelijk aangemeld zonder dat ik eigenlijk wist wat het allemaal inhield. Maar ik ben het nu aan het doen, en het is eigenlijk allemaal super tof. Het is precies wat ik zocht. School was nooit helemaal mijn ding, ik heb liever dat er iemand is met 40 jaar ervaring die mij precies kan uitleggen hoe iets werkt en hoe je dingen het beste aanpakt. Mijn droom, of plan, is om zelfvoorzienend te zijn, een permacultuur bestaan op te bouwen ergens. Maar hoe kom je daar? Van in Nederland je eigenlijk nooit ergens mee bezig hebben gehouden en dan naar alles over permacultuur leren en weten. Het Groen Traineeship is een beetje een instap om liefde voor de natuur te ontwikkelen en een kickstart te geven aan het realiseren van mijn droom. 

 

Het Groene Strand 14- 06

Carlijn, 21 jaar, uit Alkmaar doet het project het groene strand.

Carlijn woont in Alkmaar en heeft een jaar geleden haar Bachelor Future Planet Studies aan de UvA afgerond. Komend September beginnen met een Master Ecologie en Evolutie. 

Samen met een andere trainee, Hannah, heb ik meegedaan aan de Sea Ranger bootcamp om Sea Ranger te worden, een soort boswachter op de zee. We zijn beiden afgevallen in de laatste ronde. Dus we hebben nu beide een tussenjaar en ik was op zoek naar iets duurzaams en niet de hele week, maar gewoon een dag. Iets wat perfect valt te combineren met werk of andere bezigheden en samen met andere jongeren die een beetje dezelfde mindset hebben, en die ook hun steentje willen bijdragen aan een duurzamere wereld. Hannah wees mij toen op het Groen Traineeship en dat was precies wat ik zocht. We hebben ons samen aangemeld. 

In het begin hebben we heel veel workshops gekregen over wat er allemaal op het strand te zien is en hoe je je verhaal kan vertellen. Ik heb me vooral beziggehouden met het bijhouden van de social media en het monteren van filmpjes, maar ook het maken van de bingokaart. Daarvoor hebben we ook samengewerkt met stichting Anemoon, die houdt zich bezig met wat er allemaal op het strand en in de zee te vinden is in Nederland.  

Hierdoor heb ik van het traineeship geleerd dat er op het strand en in de duinen nog zoveel meer te zien is, waar ik anders nooit op zou letten. Naast echt de feitelijke kennis opgedaan, maar het is ook heel leuk dat je met leeftijdsgenoten zit en dat je best heel veel raakvlakken hebt en dat er meer mensen zijn zoals jij. En natuurlijk dat wanneer je iets met natuur wilt doen, dat dit ook gewoon kan als je je ertoe zet en het opzoekt. Ik ben heel blij dat ik met het Groen Traineeship mee heb gedaan en de tijd ging veel sneller voorbij dan ik dacht. We zijn eind februari begonnen en met een klein maandje, in juli, is het alweer afgelopen! De tijd gaat echt super snel.

 

 

FOMO- project

Anne, 24 jaar, sinds een jaar afgestudeerd adviseur ruimtelijke vormgeving

Mijn vader stuurde een Instagram post van NIVONJong door. Via de website kwam ik uit bij het FOMO- project, maar ik twijfelde eraan of dat wel iets voor mij zou zijn. 

Ik wilde graag meedoen met het Groen Traineeship van NIVON omdat ik net ben afgestudeerd en niet zo goed wist wat ik wilde en hoe ik mijn tijd wilde besteden. Het Traineeship is lekker buiten, wat me heel erg aantrekt. Ik ben wel opgegroeid met groene vingers namelijk, en werk bij mijn opa en oma wel eens in de tuin op een oude boerderij die niet meer als boerderij wordt gebruikt. Dus het zit wel een beetje in mijn bloed! Daarnaast is het Groen Traineeship een leuke plek om nieuwe mensen te ontmoeten, en dingen voor in de buitenruimte te ontwerpen. 

Ik heb het traineeship heel fijn ervaren en als groep hebben we elkaar heel goed leren kennen, wat het heel interessant maakt is dat iedereen hier een andere achtergrond heeft. Als je dan ideeën moet gaan bedenken ben je wat minder op elkaar afgestemd dan wanneer je van dezelfde opleiding komt. Het was heel leerzaam om samen te ontdekken wat wel en niet werkt.

Wat ik mee ga nemen in de toekomst is bijvoorbeeld om op bepaalde momenten echt beslissingen te nemen en dan ook echt aan de slag te gaan. Ik kan soms echt te veel blijven nadenken, dus het was wel een van mijn leerdoelen om hieraan te werken. Het is super tof dat we het hele proces van idee tot eindproduct hebben meegemaakt, en heel fijn dat de vrijwilligers van het NIVON zo goed meehielpen en de kennis en het inzicht hebben en dit graag wilden delen. Zonder hen was het echt tien keer misgegaan!

Ik zou vooral willen meegeven aan toekomstige trainees om oog te hebben voor kleine dingen en daar ook echt van te genieten, dat kunnen bouwdetails zijn maar ook net dat ene rupsje wat hier heel vaak naar beneden komt. 

Het Groene Strand 14- 06

Hannah Bergsma 25 jaar uit Enschede doet mee met het Groene Strand project.

Zij heeft Diermanagement gestudeerd in Leeuwarden en is een half jaar geleden afgestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan als CITES beoordelaar van beschermde dier en plantensoorten dus ik houd me bezig met de export en import daarvan. 

Tijdens mijn 36 urige werkweek dacht ik: “Ik kan er nog wel wat bij doen”, dus ik zei tegen Karlijn (mede trainee): “Kom we gaan een traineeship doen!”. Ik kwam via een advertentie op Facebook bij het Groen Traineeship en vond het project van het Groene Strand wel bij mij passen, want ik heb zelf ook een uitstapje gemaakt naar kust en zeemanagement tijdens mijn studie en het strand trekt me eigenlijk nog steeds wel. Ik vind het heel belangrijk dat dit behouden blijft. Tijdens het traineeship ben ik in eerste instantie met de communicatie aan de slag gegaan samen met Eva, wij hebben de instagram pagina opgezet en ik was meer van de gekke spontane acties. Zoals het filmpje over de plastic soup foundation daar kwam ik mee aanzetten. 

Als je normaal gesproken aan het wandelen bent dan geniet je gewoon van de natuur, maar je ziet vooral de grotere dingen. Niet de kleine dingen zoals een eikapsel van een rog. Je vindt ineens dingen die je normaal niet ziet, dat vond ik echt heel interessant aan het Groen Traineeship. Daarnaast merk ik dat iedereen nu wel een beetje duurzaam geïnteresseerd begint te worden, maar in eerste instantie ben je wel een beetje die vreemde vogel. Het Groen Traineeship heeft me geleerd duurzaamheid positief te verspreiden en te verwoorden. 

Ik zou het traineeship zeker aanraden, maar niet als je 36 uur in de week werkt. Dan kan je de aandacht er niet meer helemaal goed bijhouden, want je bent al zo druk. Er gebeurt veel op je projectdag, maar doordeweeks moeten er ook dingen gedaan worden. Daar moet je rekening mee houden. Het kost wel vrij veel tijd, maar het is leuk om te zien dat je je eigen vrienden- en kennissenkring er ook bij kan betrekken en af en toe wat dingen delen zodat zij ook zien waar je mee bezig bent.

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT