Eva’s Duurzame Reis

2 mei, 2024

Op een regenachtige dinsdagmiddag ontmoet ik Eva Speijer te midden van de prachtige flora en fauna van ARTIS, een park in Amsterdam met een dierentuin, twee musea en een Planetarium. Ondanks de regen is de wandeling naar het kantoor een ware traktatie. We lopen langs de imposante Aziatische olifanten, doorkruisen het apeneiland en passeren tientallen prachtige planten. Eva is een 25-jarige student Biological Sciences en voor haar afstuderen heeft ze onderzoek gedaan naar de acceptatie van insecten als duurzaam alternatief voor regulier vlees. Op dit moment is Eva vol enthousiasme bezig met haar stage bij de educatie-afdeling van ARTIS, waar ze zich inzet voor een duurzame toekomst waarin de band tussen mens en natuur wordt versterkt.

Eva’s reis begon echter niet hier in ARTIS, maar bij het Groen Traineeship. Het Groen Traineeship heeft het duurzame zaadje geplant bij Eva en in ons interview deelt zij haar ervaringen en inzichten, en hoe die haar gemotiveerd hebben tot waar ze zich nu voor inzet.

Vier jaar geleden kwam Eva voor het eerst in aanraking met het Groen Traineeship. Door de coronapandemie moest ze haar geplande reis annuleren en op zoek naar een alternatief voor haar tussenjaar. Haar interesse voor duurzaamheid was er al, en met een Groen Traineeship kon Eva haar duurzame doelen omzetten in groene daden, zoals ze zelf zo treffend verwoordt. Vol enthousiasme vertelt Eva over haar tijd in het FOMO-team, dat als overkoepelend team verantwoordelijk was voor de organisatie van landelijke dagen, het opzetten van nieuwe projecten en het bijhouden van de socials.

             

Tijdens het Groen Traineeship ontdekte Eva haar passie voor duurzaamheid, communicatie en wetenschapseducatie. “Ik merkte hoe leuk ik het vond om Instagram posts te schrijven, interviews af te nemen en bezig te zijn met wetenschappelijke educatie. Dit is iets waar ik heel veel energie uit haal”, vertelt ze. Bovendien werd ze zich bewust van de talloze mogelijkheden in het groene werkveld, iets wat ze tijdens haar wetenschappelijke opleiding minder kon ontdekken. Wat haar het meeste is bijgebleven zijn de bezoeken aan de andere traineeships. Ze benadrukt: “Ik vond het een hele eer dat ik overal langs mocht gaan. Het was echt prachtig om te zien hoe enthousiast iedereen was over de projecten die zij hadden opgezet.” Zo mocht ze tijdens deze bezoekjes een dag meehelpen in een voedselbos en bezocht ze kasteel Muiderslot, waar een groep trainees een zelf-ontwikkelde workshop voor kinderen organiseerden.

“Dat komt echt omdat ik weet dat ik dat kan, omdat ik een Groen Traineeship heb gedaan.”

Met haar ervaringen bij het Groen Traineeship op zak, betrad Eva de wereld van ARTIS. Ze was vastbesloten om haar passie voor duurzaamheid voort te zetten. Bij ARTIS werkt Eva aan het ontwikkelen van educatieve programma’s voor het Aardbewoners Festival. “Het Aardbewoners Festival is aankomende juni en heeft als doel mens en natuur weer dichter bij elkaar te brengen doormiddel van wandelingen, lezingen, workshops en theater”, legt Eva uit. Dit komt voort uit de complexe missie om een leefbare planeet voor alle aardbewoners te creëren, en ARTIS probeert met dit festival al die complexe stukjes wat simpeler te maken. Met een uitgebreid programma, bestaand uit lezingen van inspirerende sprekers, audiotours en diverse workshops, hoopt Eva mensen te betrekken bij deze belangrijke missie.

En het hoogtepunt van het festival? Daar hoeft Eva niet lang over na te denken. In de workshop Eten van de Toekomst gaat Eva samen met bezoekers onder andere eiwitrepen maken van meelwormen. “Ik ben al tien jaar bezig met het onderwerp insecten als duurzaam alternatief voor regulier vlees, dus ik vind het heel leuk en bijzonder dat ik dat als een workshop kan aanbieden”, vertelt ze enthousiast. Tijdens deze workshop zal ze de deelnemers uitnodigen om na te denken over ons huidige voedselsysteem en duurzame alternatieven. “En dat vind ik er zo leuk aan, om tijdens het koken in gesprek te gaan over deze belangrijke onderwerpen. Ik kijk dus heel erg uit naar het geven van die workshop.”

Eva’s duurzame reis is een succesverhaal en laat zien hoe een MDT project als het Groen Traineeship impact kan hebben. Met de inzichten die ze heeft opgedaan tijdens het Groen Traineeship en haar betrokkenheid bij ARTIS inspireert Eva anderen om na te denken over hun rol in het behoud van een gezonde aarde.

Laatste nieuws