Natuur, rust en bijzondere verhalen

7 juni, 2024

Een week lang volledig opgaan in de natuur. Verbinding maken met jezelf, de natuur en de mensen om je heen. Met natuurlijke materialen een manier vinden om de natuur te bedanken. Dit is waar 19 trainees mee aan de slag zijn gegaan tijdens het traineeship Dancing With Trees. Maar dit traineeship omvatte zoveel meer dan dat. Er is gedanst, gelachen en gehuild. Onverwachte vriendschappen zijn ontstaan, wijze lessen zijn geleerd, en vooral is er intens gevoeld.

Dancing with Trees draait om de verbinding tussen mens en natuur. Tijdens dit traineeship hebben de trainees kennisgemaakt met de unieke eigenschappen van het bos en de cruciale rol die het speelt in het ondersteunen van al het leven op aarde. Samen met projectleiders Wim, Cor en Peter brachten de trainees een week door midden in de natuur van Landgoed Zonheuvel in Doorn. Met wandelingen, meditaties en het werken met natuurlijke materialen werden de trainees uitgedaagd om een diepe connectie aan te gaan met de natuur.

Projectleiders aan het woord

“We hebben vrijheid als vertrekpunt genomen in dit traineeship,” vertelt Wim, een van de projectleiders. “Vrijheid en ruimte waren bijna vanzelfsprekend,” voegt hij toe. Cor, kunstenaar en mede-projectleider, benadrukt: “We vroegen de deelnemers om een dankbaarheidsritueel te bedenken en te creëren, maar ze hadden volledige vrijheid in hoe ze dat wilden doen.” In een wereld waarin alles zo strak geregeld is met procedures en planningen, was dit volgens Cor een verademing: “Het enige wat we van de trainees vroegen was om creatief te zijn in het bedenken en uitvoeren van dit ritueel.”

“In Dancing with Trees vind je de fysieke, maar belangrijker, de mentale ruimte om met het bos te dansen en te groeien.” – Brief deelnemer

Dit was de tweede keer dat Cor en Wim het traineeship Dancing With Trees hebben georganiseerd, en deze tweede versie heeft hun verwachtingen overtroffen. “Er staat nu zo’n goed format. Ik had wel de hoop dat het nog beter zou worden, maar dat het uiteindelijk zoveel beter werd, dat was ontzettend bijzonder,” vertelt Cor met trots, “We zijn zo ongelooflijk enthousiast, over wat we nu te pakken hebben.”

Veilige omgeving

Als projectleider probeer je een veilige omgeving te creëren voor de trainees.Dit jaar was dat een uitdaging, aangezien alle deelnemende trainees vrouwen waren. Kwetsbaarheid en gastvrijheid, dat zijn volgens Cor de belangrijkste elementen om deze veilige omgeving te vormen. Hetgeeft de trainees en de projectleiders de ruimte om met en van elkaar te leren. “Iets dat deze jongeren mij hebben geleerd, is dat het proces soms zoveel belangrijker is dan het doel.” vertelt Wim. “Ja, en ook het vertrouwen hebben dat het goed komt. Laten, dus niet loslaten, maar wel laten,” vult Cor aan. 

Wim en Cor zijn er zeker van dat dit traineeship impact heeft gehad, en dat zien ze ook terug bij de voormalige deelnemers van Dancing with Trees. “We hebben daadwerkelijk kunnen vaststellen dat eerdere traineeships een impact hebben gehad, omdat mensen hun koers radicaal hebben veranderd,” deelt Wim. Als voorbeeld noemt hij een voormalige trainee die zich na haar deelname heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en nu haar eigen bedrijf heeft. En zo hebben ze meerdere verhalen terug gehoord van trainees, die radicaal hun bakens hebben verzet en zich zijn gaan inzetten voor een betere wereld.

        

Invloed op trainees

Ook dit jaar heeft het traineeship veel invloed gehad op de trainees. Lutsia, een van de trainees, vertelt over haar bijzondere ervaringen in het bos. “Ik kan het je niet echt uitleggen in woorden. Ik heb hier zoveel dingen gevoeld die ik nog nooit gevoeld had,” vertelt ze over haar deelname aan Dancing with Trees. “Ik kan me nu zo verwonderd voelen. Ik heb die week pas echt geleerd hoe de natuur al in ons zit, hoe de mens en de natuur hetzelfde zijn.” 

Lutsia vertelt dat ze in het begin voornamelijk bezig was met haar afstudeerproject en zag het traineeship als iets wat ze op haar CV kon zetten. “Halverwege de week heb ik dat idee actief losgelaten, omdat het te veel werd.Ik wilde gewoon genieten van mijn tijd hier. Dat maakte mijn ervaring een stuk fijner. Het was ook fijn dat ik tijdens de activiteiten niet hoefde na te denken over hoe ik ze zou gebruiken voor mijn project, maar gewoon kon voelen en ervaren. Het hoeft niet altijd een conclusie of inzicht op te leveren,” vertelt Lutsia. 

Ook op haar toekomstbeeld richting natuur heeft het traineeship veel invloed gehad; waar natuur eerst een optie was, is dat veranderd in een must. “Het is complexer, groter en belangrijker geworden. Ik voel een soort drive, hier moet iets mee gebeuren,” vertelt Lutsia over haar toekomstbeeld.

 

Brief geschreven door een deelnemer, voor toekomstige trainees. Klik hier om alle brieven te lezen.

 

Een nieuwe richting

Ook voor deelnemer Anna was het traineeship een bijzondere ervaring. “Ik ging het traineeship in met het idee: ik moet connecten en ik moet verbinding maken met de andere trainees,” vertelt Anna, “Wat ik tijdens het traineeship merkte is dat hoe meer ik mijn eigen ding deed, hoe relaxter ik mij ook in de groep voelde”. Door Dancing with Trees voelt Anna zich zekerder over zichzelf: “Door de rust in dit traineeship was er veel ruimte om te ontdekken hoe ik deze week op een fijne manier voor mezelf kon invullen.”

“Hoe leg ik uit dat ik me één heb gevoeld met het bos. Dat ik vreugde, verdriet en opluchting op hetzelfde moment ervaren heb en dat het bos mij daarin dichter bij mezelf heeft gebracht.” – Brief deelnemer

Niet alleen voor de trainees was dit traineeship impactvol, ook Cor heeft een bijzonder besluit genomen tijdens dit traineeship. Cor en Wim vroegen de trainees een brief te schrijven aan toekomstige trainees over hun deelname aan Dancing With Trees. Toen deze brieven gedurende de week binnendruppelden heeft Cor een rigoureus besluit genomen. “Ik heb ontslag genomen van mijn werk om mij volledig in te gaan zetten voor dit doel: het versterken van de verbinding tussen jongeren en de natuur.”

Wim en Cor zijn ervan overtuigd dat ze een knallend succes kunnen maken van deze beweging om jongeren en natuur te verbinden: “Daar wordt de planeet blij van en daar wordt iedereen blij van”.

 

  • Wil jij zelf ook zo’n bijzondere ervaring? Bekijk ons huidige aanbod.
  • Ben jij projectleider en wil jij ook een impactvol traineeship organiseren? Lees hier hoe jij een project kunt aanbieden.