Kennisspecial

Kennisspecial 2025

Soorten herkennen en beschermen

Aanmeldingen gesloten

Enig idee wat je ziet als je om je heen kijkt in de natuur? Alleen al in één tuin kunnen ruim 1.600 planten en dieren leven. Doe mee met de gratis ‘Kennisspecial: Soorten herkennen en beschermen’ en ontdek welke planten- en diersoorten in Nederland voorkomen, waar je ze kan vinden en hoe je ze beschermt. Ook leer je meer over de invloed van stikstof en klimaatverandering op de natuur.

Voor iedereen van 16 t/m 29 jaar oud organiseren SoortenNL en het Groen Traineeship deze Kennisspecial. Vergroot jouw soortenkennis met online cursusavonden en neem deze kennis mee naar buiten in je eigen buurt. Ga twee keer met de hele groep trainees op excursie naar het strand, de zee en naar de Utrechtse Heuvelrug. De lessen worden gegeven door professionals van bijvoorbeeld de Zoogdiervereniging en De Vlinderstichting. Zo maak je direct kennis met veel groene organisaties!

  • Looptijd:
    25 februari - 25 mei
  • Tijdsbesteding:
    ongeveer 8 uur per week
  • Dag(en) v/d week:
    dinsdag + een weekenddag
  • Tags:
    Kennisspecial
  • Organisator:
    SoortenNL

Onderdelen van de Kennisspecial

  • Theorielessen: Er zijn 10 online lessen. Deze vinden plaats op dinsdagavond van 19.30 tot 21.15 uur. We starten met een informatieavond op dinsdag 25 februari 2025. Tijdens deze avond kom je meer te weten over het programma, wat je kunt verwachten en vertelt een deelnemer van de vorige Kennisspecial over zijn ervaring. De eerste theorieles is op dinsdag 4 maart 2025.

 

  • Voorbereiding theorieles: Een week voor elke online avondles sturen we één of meerdere video’s op met opgenomen presentaties van experts. Het is de bedoeling dat deelnemers deze lessen voor de volgende les hebben bekeken, omdat er tijdens de gezamenlijke avondlessen tijd is om vragen te stellen aan de experts.

 

  • Hoe ziet een theorieles eruit?: Iedere les begint met een college over één van de onderstaande thema’s. De colleges bestaan uit presentaties van experts en de mogelijkheid vragen te stellen over de vooraf opgestuurde video’s. Daarna kan je je kennis toetsen met een quiz.

 

  • Velddagen: De Kennisspecial begint en eindigt met een velddag. De velddagen vinden plaats op de zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Op zo’n dag breng je de theorie in de praktijk. Ook ontmoet je alle trainees die de Kennisspecial volgen en soortenexperts van de cursusavonden. Een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden!

 

  • Organisaties: Als onderdeel van de Kennisspecial ga je twee keer langs bij een groene organisatie voor een kijkje achter de schermen. 

 

  • Weekendopdrachten: Bij iedere les hoort een weekendopdracht, die je alleen of samen met mede-trainees in jouw buurt uitvoert. Bijvoorbeeld zoeken naar een bepaalde soort in jouw buurt en deze filmen, natekenen of observeren.

 

  • Impactopdracht: Help de natuur in jouw eigen omgeving een handje. Je gaat in groepjes aan de slag met natuurbescherming en/of natuurherstel. De opdracht bepaal je in groepsverband. Uiteraard is er begeleiding vanuit SoortenNL om jullie goed op weg te helpen! Mocht je niet in de buurt van andere deelnemers wonen of je werkt veel liever alleen, dan is er dit jaar de mogelijkheid de impactopdracht individueel uit te voeren. We raden echter sterk aan dit in groepsverband te doen.

 

“Het gebeurt niet vaak dat ik in 24 uur tijd én veel leuke en inspirerende nieuwe mensen leer kennen, én de natuur ontdek van de kleine gaasvliegen, wantsen en kevers tot de gezondheid en ontwikkeling van grote bossen, én in het pikkedonker hoop op een ontmoeting met een das, én kennis maak met ontelbare en prachtige nachtvlinders, én mijn nachtrust pak naast een gigantische (ongevaarlijke) mierenhoop.” – Thijn Verburg, oud-deelnemer Kennisspecial

Programma

Informatieavond – dinsdag 25 februari, 19:30 – 21:30
Voordat we echt beginnen met de Kennisspecial heb je de kans om vragen te stellen. Een oud-trainee zal hierbij aanwezig zijn om ook het perspectief vanuit de deelnemers te delen.

  • Heb jij je nog niet aangemeld voor de Kennisspecial, maar wil je wel aansluiten bij de informatie avond? Meld je dan aan voor de informatieavond via dit formulier.
  • Heb jij je wel al aangemeld voor de Kennisspecial? Dan ontvang je per mail nog informatie over deze sessie.

Aansluiten bij de informatieavond kan ook direct via deze Zoom link met het wachtwoord: Ks2025

Les 1: Natuurverhalen – dinsdag 4 maart
Welke verhalen kom jij tegen in de natuur? Wat vertelt die pootafdruk of dat plukje haar? Tegelijkertijd verdiepen we ons ook in de kracht van communiceren met verhalen en hoe je dit kan inzetten om de natuur te beschermen. 

Les 2: Strand & zee – dinsdag 11 maart
De Nederlandse kustlijn is een fantastische bron van leven, met soorten als zeeslakken, wieren en schelpdieren. Aan het strand en dieper in de duinen gebeurt er van alles. Wat is er nodig om dit gebied te beheren en welke uitdagingen komen daarbij kijken?

Eerste velddag – zaterdag 15 maart
We zien elkaar in de duinen en op het strand om de kennis uit les 2 in de praktijk te brengen. Hét moment om de hele groep te ontmoeten!

Les 3: Paddenstoelen, mossen en korstmossen (stikstofindicatoren) – dinsdag 18 maart
Wil je ook de magische kleine werelden ontdekken die op de boom of muur liggen? Of ben je benieuwd naar al die paddenstoelen die plotseling komen opschieten? Laat je meeslepen in de boeiende verhalen van de experts uit de Bryologische en Lichenologische werkgroep (BLWG) en de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV). 

Les 4: Vogels– dinsdag 25 maart
Het is makkelijk om enthousiast te worden voor de vliegende muziekdoosjes. Je ziet dan ook dat veel mensen beginnen met vogels kijken. Maar wist je dít al over vogels? 

Les 5: Vissen en zoetwaterdieren – dinsdag 1 april
Nederland is een waterland. We hebben dus ook veel waterdieren, van kleine waterdieren (macrofauna) tot allerlei vissoorten en amfibieën. Neem een diepe duik met de experts van RAVON.

Les 6: Planten (Invasieve soorten) – dinsdag 8 april
Je kent het verhaal vast wel, van de bloemetjes en de bijtjes. De relatie tussen planten en bestuivers is tijdens de evolutie steeds ingewikkelder geworden. Maar planten gaan ook interacties aan met andere organismen. Welke verhalen kan de paardenbloem daar op de stoep jou vertellen? En hoe zou het zijn om een plantensoort te zijn in een nieuwe omgeving? Wat maakt dat invasieve soorten het zo goed doen?

Les 7: Insecten– dinsdag 15 april
Er zijn zo’n 20.000 soorten in Nederland. Bijna overal kom je ze tegen, behalve in de zee. Ze zijn belangrijk voor onze ecosystemen én je kan er bizarre verhalen over vertellen. Laat je verrassen door insecten.

Les 8: Zoogdieren – dinsdag 22 april
Wat zie je daar voor beweging in het water? Is dat een waterrat of toch een bever? Terwijl je tijdens je wandeling in de schemering daarover zit na te denken, vliegt er een schim voorbij. Wat was dat? Tijdens deze les leer je van de Zoogdiervereniging over de wereld van zoogdieren. 

Les 9: Reptielen en amfibieën – dinsdag 6 mei
Nog net vang je een glimp op van schubben en een staart wanneer er vlak voor je voeten iets de weg oversteekt. Even later wandel je langs een vijver waar het gebrul en gekwaak je tegemoet komt. Leuk die reptielen en amfibieën in natuurgebieden, maar wist je dat je ze ook goed naar je eigen tuin kan lokken? De experts van RAVON vertellen je meer over de Nederlandse soorten en geven je tips wat jij kan doen voor deze vaak ongeziene soorten. 

Les 10: Vlinders en libellen – dinsdag 20 mei
Ja we hebben al een les gehad over insecten, maar er bestaan er ook zo veel! Helaas worden het er steeds minder. Hoor deze les meer over de vele bedreigingen voor insecten als de experts van De Vlinderstichting je meenemen in de wereld van de vlinders en libellen.

Excursiemarathon 24 uur natuur – Zaterdag (en zondag) 24 (-25) mei
De gezamenlijke afsluiting van de Kennisspecial is dit jaar samen met de Natuurtop op het Landgoed Zonheuvel. Hier krijgen we niet alleen te horen van experts, maar hebben we ook de kans de Utrechtse heuvelrug te ontdekken. We gaan soorten tellen! Voor de échte natuurliefhebbers en gezelligheidsdieren is er een kans te overnachten in de buurt, zodat we ’s avonds onder andere kunnen gaan nachtvlinderen. Ook de volgende ochtend is er nog kans op avontuur. We maken er een excursiemarathon van: 24 uur natuur!

De organisatiebezoeken – maart-mei
De specifieke dagen en locaties voor de organisatiebezoeken worden aan het begin van de kennisspecial met de deelnemers gedeeld. Houdt er rekening mee dat je twee fantastische organisatiedagen zult meemaken in maart-mei.

Locatie

De theorielessen zijn online. Voor de weekendopdrachten en gezamenlijke impactopdracht kan je zelf de locatie kiezen. De twee velddagen vinden plaats midden in de natuur. Lekker naar buiten dus!

De Kennisspecial biedt jou

  • Een gratis inhoudelijke cursus op het gebied van soortenkennis ter waarde van €1600.
  • Professionals die je wekelijks het hemd van het lijf kunt vragen.
  • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan.
  • Velddagen onder leiding van soortenexperts.
  • Een kijkje achter de schermen bij verschillende groene organisaties.
  • Een Groen Traineeship certificaat als bewijs van jouw soortenkennis.
  • Een netwerk van jongeren die zich inzetten voor natuur, milieu en duurzaamheid.

 

Wat vragen we van jou?

Omdat we onze tijd, financiën en aandacht beschikbaar stellen om de Kennisspecial voor jou te organiseren, rekenen we op jouw aanwezigheid. Houd er bij jouw aanmelding rekening mee dat de Kennisspecial minimaal 80 uur van jouw tijd vraagt tijdens zowel week- als weekenddagen. Dit betekent dat je ongeveer 8 tot 10 uur per week met de Kennisspecial bezig bent. We zien je dus graag bij alle onderdelen terug. We verwachten niet dat het je lukt om overal bij aanwezig te zijn en we werken graag samen met jou om de 80 uur te halen. Zo bieden we extra mogelijkheden om uren in te halen en kan je vooruit werken in weken dat je meer tijd hebt. In ruil daarvoor vragen we van jou de cursus serieus te nemen en je alleen aan te melden als je redelijkerwijs verwacht deze te kunnen afronden.

Stel jouw vraag direct via kennisspecial@soortennl.nl

Aanmelden kan t/m 2 maart. 

 

De organisatie

De Kennisspecial is een samenwerking van SoortenNL en het Groen Traineeship. 

SoortenNL is hét netwerk op het gebied van natuurbescherming in Nederland. De aangesloten organisaties doen onderzoek naar soorten en hun leefgebieden in Nederland. Al deze organisaties verzamelen informatie samen met duizenden vrijwilligers over alle wilde planten- en diersoorten in Nederland. Hiermee kunnen zowel individuele soorten als hun leefomgeving beter worden beschermd. Dit geldt niet alleen voor natuurgebieden, maar ook voor landbouwgrond en steden.

Het Groen Traineeship is een initiatief van 6 natuur- en milieuorganisaties in Nederland: IVN Natuureducatie, LandschappenNL, SoortenNL, Natuurmonumenten, NIVON/NIVON JONG en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE). Samen bieden we jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud de kans hun duurzame doelen om te zetten in groene daden.

 

Fotografie: archief GroenTraineeship, archief SoortenNL Kennisspecial 

 

Het Groen Traineeship word gefinancierd door de MDT

Het Groen Traineeship wordt gefinancierd door de MDT