Kennisspecial

Kennisspecial 2024 (=vol)

Soorten herkennen en beschermen

Let op: de aanmelding voor de Kennisspecial is gesloten.

Enig idee wat je ziet als je om je heen kijkt in de natuur? Alleen al in één tuin kunnen ruim 1600 planten en dieren leven. Doe mee met de gratis Kennisspecial: Soorten herkennen en beschermen en ontdek welke planten- en diersoorten in Nederland voorkomen, waar je ze kan vinden en hoe je ze beschermt. Ook leer je meer over de invloed van stikstof en klimaatverandering op de natuur.

Voor iedereen van 16 t/m 30 jaar oud organiseren SoortenNL en het Groen Traineeship deze Kennisspecial. Vergroot jouw soortenkennis met online cursusavonden, neem deze kennis mee naar buiten in je eigen buurt en ga twee keer met de hele groep trainees op excursie naar het strand, de zee en naar het moeras. De lessen worden gegeven door professionals van bijvoorbeeld de Zoogdiervereniging en De Vlinderstichting. Je maakt zo meteen kennis met veel groene organisaties!

 • Looptijd:
  6 maart - 26 mei
 • Tijdsbesteding:
  ongeveer 8 uur per week
 • Dag(en) v/d week:
  dinsdag, donderdag + zaterdag
 • Tags:
  Kennisspecial
 • Organisator:
  SoortenNL

Onderdelen van de Kennisspecial

•  Theorie: Er zijn 10 online lessen. Deze vinden plaats op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur (met uitzondering van de eerste les, die is op woensdag). We starten met een informatieavond op dinsdag 27 februari. Hier hoor je meer over het programma, wat je kunt verwachten en een deelnemer van afgelopen Kennisspecial vertelt over zijn ervaring. De eerste theorieles is op woensdag 6 maart. De besproken inhoud van deze lessen is grotendeels vernieuwd en is dus ook interessant voor deelnemers van voorgaande jaren! Iedere les begint met een college over één van de thema’s hieronder. De colleges bestaan uit filmmateriaal en uit presentaties van experts. Daarna stellen we jullie kennis op de proef met een quiz.​

•  Online meet & greet: Elke donderdagavond van 19:30 tot 20:30 uur is er een expert online aanwezig. In dit uur kun je je brandende vragen stellen of een discussie aangaan. Kies minimaal twee onderwerpen en haak aan!

•  Velddagen: Op twee zaterdagen van 10:00 tot 17:00 uur, aan het begin en eind van de Kennisspecial, breng je theorie in de praktijk. Op zo’n dag ontmoet je alle trainees die de Kennisspecial volgen en soortenexperts van de cursusavonden. Een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden!

•  Organisaties: Als onderdeel van de Kennisspecial ga je 2 keer langs bij een groene organisatie voor een kijkje achter de schermen. Grotendeels is dit op doordeweekse dagen, maandag t/m vrijdag. Een klein gedeelte van het aanbod zal ook in het weekend plaatsvinden. Neem een kijkje achter de schermen bij De Vlinderstichting, EIS, ARK natuurontwikkeling, de Zoogdiervereniging, de Vogelbescherming, IVN Natuureducatie en meer!

•  Weekendopdrachten: Bij iedere les hoort een weekendopdracht, die je alleen of samen met mede-trainees in jouw buurt uitvoert. Bijvoorbeeld zoeken naar een bepaalde soort in jouw buurt en deze filmen, natekenen of observeren.

•  Impact opdracht: Help de natuur in jouw eigen omgeving een handje. Je gaat in groepjes aan de slag met natuurbescherming en/of natuurherstel. De opdracht bepaal je in groepsverband. Uiteraard is er begeleiding vanuit SoortenNL om jullie goed op weg te helpen!

 

“Het gebeurt niet vaak dat ik in 24 uur tijd én veel leuke en inspirerende nieuwe mensen leer kennen, én de natuur ontdek van de kleine gaasvliegen, wantsen en kevers tot de gezondheid en ontwikkeling van grote bossen, én in het pikkedonker hoop op een ontmoeting met een das, én kennis maak met ontelbare en prachtige nachtvlinders, én mijn nachtrust pak naast een gigantische (ongevaarlijke) mierenhoop.” – Thijn Verburg, oud-deelnemer Kennisspecial

Programma

Informatieavond

Informatieavond – dinsdag 27 februari, 19:30 – 20:30
Voordat we beginnen met de Kennisspecial heb je de kans om vragen te stellen. Een oud-trainee zal hierbij aanwezig zijn om ook het perspectief vanuit de deelnemers over te brengen.

Sluit aan bij de informatieavond via deze Zoom link
Met het wachtwoord: Ks2024

Les 1: Mens & natuur – woensdag 6 maart
Wat is natuur eigenlijk? Sander Turnhout, strategisch adviseur bij Radboud Healthy Landscape en SoortenNL, vertelt hoe we door de tijd heen over natuur denken en ermee omgaan.

Meet & greet – donderdag 7 maart

Les 2: Strand & zee – dinsdag 12 maart
De Nederlandse kustlijn is een fantastische bron van leven, met soorten als zeeslakken en schelpdieren. Stichting Anemoon weet er alles van en verzorgt een spetterende avond.

Meet & greet – donderdag 14 maart

Eerste velddag – Zaterdag 16 maart
We zien elkaar in de duinen en op het strand om de kennis uit les 2 in de praktijk te brengen. Hét moment om de hele groep te ontmoeten!

Les 3: Vrijwilligers/Storytelling – dinsdag 19 maart
De enorme hoeveelheid vrijwilligers die zich door heel Nederland inzetten voor de natuur zijn ontzettend waardevol. Vanavond is één van deze vrijwilligers aan het woord. Daarnaast hoor je hoe je aan de hand van storytelling een grote impact kan maken.

Meet & greet – donderdag 21 maart

Les 4: Insecten – dinsdag 26 maart
Er zijn zo’n 20.000 soorten in Nederland. Bijna overal kom je ze tegen, behalve in de zee. Ze zijn belangrijk voor onze ecosystemen én je kan er bizarre verhalen over vertellen. Laat je verrassen door insecten.

Meet & greet – donderdag 28 maart

Les 5: Amfibieën & reptielen – dinsdag 2 april
De heide is bekend van de paarse bloemen in augustus. Dankzij stikstofneerslag heeft dit plantje het zwaar en daar hebben de reptielen weer last van. De experts van De Vlinderstichting en RAVON laten je kennismaken met dit proces en met onze Nederlandse amfibieën en reptielen.

Meet & greet – donderdag 4 april

Les 6: Vogels – dinsdag 9 april
Het is makkelijk om enthousiast te worden voor de vliegende muziekdoosjes. Je ziet dan ook dat veel mensen beginnen met vogelkijken. Maar weet jij dít al over vogels?

Meet & greet – donderdag 11 april

Les 7: Mossen, Korstmossen & Paddenstoelen – dinsdag 16 april
Wil je ook de magische kleine werelden ontdekken die op de boom of muur om de hoek liggen? Of ben je eigenlijk wel benieuwd naar al die paddenstoelen die plotseling komen opschieten? Laat je meeslepen in de boeiende verhalen van de experts uit BLWG en NMV.

Meet & greet – donderdag 18 april

Les 8: Zoogdieren, diersporen & vleermuizen – dinsdag 23 april
Wat zie je daar, een afgebroken takje en een kuiltje in de grond? Of kan jij de ree zien knabbelen en de wolf zien lopen? Tijdens deze les leer je van de Zoogdiervereniging over de wereld van zoogdieren. Zien doe je met veel gelukt, maar de sporen die ze achterlaten zijn boeiend genoeg.

Meet & greet – donderdag 25 april

Les 9: Planten & bestuivers – dinsdag 7 mei
Je kent het verhaal vast wel, van de bloemetjes en de bijtjes. De relatie tussen planten en bestuivers is tijdens de evolutie steeds ingewikkelder geworden. Maar planten gaan ook interacties aan met andere organismen. Welke verhalen kan de paardenbloem daar op de stoep jou vertellen?

Meet & greet – donderdag 9 mei

 Les 10: Vissen, Zoetwater dieren & libellen – dinsdag 21 mei
Nederland is een waterland. En we hebben dus ook veel waterdieren. Otters en bevers, maar ook allerlei vissoorten en amfibieën. Neem een diepe duik met de experts van Zoogdiervereniging en RAVON.

Meet & greet – donderdag 23 mei

Excursiemarathon 24 uur natuur – Zaterdag (en zondag) 25 (-26) mei
De gezamenlijke afsluiting van de Kennisspecial in nationaal park Weerribben-Wieden. We gaan soorten tellen! Voor de échte natuurliefhebbers en gezelligheidsdieren gaan we door tot in het donker en maken er een excursiemarathon van: 24 uur natuur!

De organisatiebezoeken – april/mei
De specifieke dagen en locaties voor de organisatiebezoeken worden aan het begin van de kennisspecial met de deelnemers gedeeld in de syllabus. Houdt er rekening mee dat je twee fantastische organisatiedagen zult meemaken in april/mei. Deze vinden meestal plaats doordeweeks, hoewel een enkele dag in het weekend wordt aangeboden.

 

Locatie

De theorielessen zijn online. Voor de weekendopdrachten en gezamenlijke impactopdracht kan je zelf de locatie kiezen. De twee velddagen vinden plaats midden in de natuur. Lekker naar buiten dus!

 

De Kennisspecial biedt jou

 • Een gratis inhoudelijke cursus op het gebied van soortenkennis ter waarde van €1600.
 • Professionals die je wekelijks het hemd van het lijf kunt vragen.
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan.
 • Velddagen onder leiding van soortenexperts.
 • Een kijkje achter de schermen bij verschillende groene organisaties.
 • Een Groen Traineeship certificaat als bewijs van jouw soortenkennis.
 • Een netwerk van jongeren die zich inzetten voor natuur, milieu en duurzaamheid.

 

Wat vragen we van jou?

Omdat we onze tijd, financiën en aandacht beschikbaar stellen om de Kennisspecial voor jou te organiseren, rekenen we op jouw aanwezigheid. Houd er bij jouw aanmelding rekening mee dat de Kennisspecial minimaal 80 uur van jouw tijd vraagt tijdens zowel week- als weekenddagen. Dit betekent dat je ongeveer 8 tot 10 uur per week met de Kennisspecial bezig bent. We zien je dus graag bij alle onderdelen terug. We verwachten niet dat het je lukt om overal bij aanwezig te zijn en we werken graag samen met jou om de 80 uur te halen. Zo bieden we extra mogelijkheden om uren in te halen en kan je vooruit werken in weken dat je meer tijd hebt. In ruil daarvoor vragen we van jou de cursus serieus te nemen en je alleen aan te melden als je redelijkerwijs verwacht deze te kunnen afronden.

Stel jouw vraag direct via kennisspecial@soortennl.nl

Aanmelden kan t/m 1 maart. 

 

De organisatie

De Kennisspecial is een samenwerking van SoortenNL en het Groen Traineeship. 

SoortenNL is hét netwerk op het gebied van natuurbescherming in Nederland. De aangesloten organisaties doen onderzoek naar soorten en hun leefgebieden in Nederland. Al deze organisaties verzamelen informatie samen met duizenden vrijwilligers over alle wilde planten- en diersoorten in Nederland. Hiermee kunnen zowel individuele soorten als hun leefomgeving beter worden beschermd. Dit geldt niet alleen voor natuurgebieden, maar ook voor landbouwgrond en steden.

Het Groen Traineeship is een initiatief van 6 natuur- en milieuorganisaties in Nederland: IVN Natuureducatie, LandschappenNL, SoortenNL, NatuurmonumentenNIVON/NIVON JONG en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE). Samen bieden we jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud de kans hun duurzame doelen om te zetten in groene daden. 

Fotografie o.a. door Jacco Backx en Denise Tiggelman

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT