Ervaringen

Zoey en Maartje

Maartje en Zoey (beide 28 jaar)

Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zo lang in het bos ben geweest.

Maartje: ‘Ik werk als strategisch consultant. Ik ben veel bezig met de vraag hoe we het commerciële leven meer kunnen connecten met natuur, met onszelf, met duurzaamheid. Dat soort thema’s. Ik hoorde van Zoey over het traineeship ‘Dancing With Trees’ en dacht: “Dat is eigenlijk precies waar ik behoefte aan heb”

Zoey: ‘Ik heb al eerder een Groen Traineeship gedaan: het Voedselbosfestival in Rotterdam. Ik heb toen zo veel geleerd en ik vond de sfeer gewoon heel fijn, dat alles mag en niets hoeft. Je mag zelf je weg bewandelen, maar je doet het wel met een groep. Het is super leuk dat dit traineeship één week is, want dan ga je super hecht worden met allemaal mensen die je eigenlijk niet kent. Behalve Maartje dan, die ken ik van de middelbare school af.’

‘Het traineeship biedt zo veel mogelijkheden. Dat we middenin het bos kunnen slapen met z’n allen. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zo lang in het bos ben geweest. Maartje en ik zijn nu een bank aan het maken. Ik voel me dan echt een beetje een beginnende bouwer. Een schroef in het hout draaien, zagen. Heel praktisch bezig zijn. Uit je hoofd, in je lichaam.’

Maartje: ‘Ik kom zelf uit de academische wereld. Altijd alles in je hoofd. En dan kun je alles wel bedenken van: we moeten dít doen met de wereld. Maar je doet niks. Ik voel nu meer ownership om écht iets te doen, iets te gaan maken en niet in het conceptuele te blijven hangen.’

Zoey: ‘Wat ik heel leuk vind aan het traineeship is het ontdekken. Dat je samen met een groep van allerlei verschillende achtergronden gaat kijken: hoe vinden wij ons plekje terug in de natuur, in een mengelmoes van wezens in plaats van aan de top van de voedselketen. Ik wil zelf de verbinding weer vinden vanuit verwondering. Mensen inspireren in plaats van zeggen: dit móét je doen.’

Maartje: ‘In mijn werk ben ik bezig met duurzaamheidstopics; strategieën maken om als bedrijf duurzamer te zijn. Maar het voelt zo theoretisch. Hoe doe ik dat nou zelf? Hoe connect ik met de omgeving om mij heen? Om daar wat meer praktische skills bij te leren ben ik het traineeship gaan doen.’

‘Het bosbaden vond ik echt een leuke ervaring. Je leert naar de natuur te kijken. Ik ben eigenlijk zo weinig buiten in een normale week. Wat ik misschien gewoon vaker ga doen is in een hangmat liggen. Als je omhoog kijkt zie je niet eens wat er verder om je heen is en dan voel je wel de verbinding met de natuur.’

Iris (23 jaar)

“Je kan wel denken, ‘ik bereik niks’ maar je hebt meestal meer invloed dan je denkt”

Klimaatverandering is een heel groot probleem, dat kun je niet zo in één keer aanpakken. Maar hoe wij hebben bijgedragen met de cursus, is dat cursisten echt actie gaan ondernemen. Dat hebben wij dan voor elkaar gekregen. We hebben natuurlijk niet het probleem zo opgelost, maar we hebben er wel invloed op gehad.

Tijdens mijn traineeship ‘de klimaattrainers’ help ik mee met het geven van de klimaatcursus, die is voor iedereen. Hierbij leren we mensen hoe het systeem Aarde werkt. Maar ook activeren we hen om een actieplan te maken en aan de slag te gaan om duurzame stappen te zetten. Daarnaast organiseren we een organisatiedag waarbij we mensen helpen deze cursus te organiseren. En een train-de-trainersdag, omdat het leuk is met de trainers samen te komen en extra info te geven.

Op de derde traineeshipdag had ik al mijn eerste les. Ik was wel zenuwachtig, maar dacht, we gaan dit gewoon doen! We hoefden het eigenlijk alleen te organiseren, maar ik las de stof en ik dacht, dit kan ik ook. Het sloot aan bij mijn opleiding, dus daar heb ik zelf voor gekozen. Ik vond het ontzettend leuk. Het was zo’n fijne groep! Elk van ons heeft dingen gedaan waar wij ons comfortabel bij voelden. Hierdoor heb ik ontdekt dat ik educatie heel interessant vind.

Het was meer dan ik had gehoopt. Er was een fijne en informele sfeer. We mochten mee om allemaal workshops te volgen en andere trainees zijn ook meteen gevraagd om in de toekomst mee te blijven doen met de cursus. Er worden allemaal kansen geboden om ons verder te ontwikkelen. En ook vrijwilligerswerk wordt langs ons gegooid. Het blijft niet alleen bij dit traineeship. Ik ga in september weer de cursus geven en hopelijk meer vrijwilligersklussen doen. Dus ik blijf er in de toekomst nog lekker bij verbonden.

Dido (26 jaar)

“Het Groen Traineeship heeft het zaadje geplant voor mijn huidige baan bij het Muiderslot.”

Ik ben kunsthistoricus, dus voor mij is het belangrijk dat mijn groene interesse samen gaat met kunst. Zo kwam ik bij het Muiderslot plantlab. Hier komen duurzaamheid en groen erfgoed samen. Een jaar geleden meldde ik me aan. Ik was mijn scriptie aan het schrijven en zat veel op m’n kamer met mezelf. Ik wilde graag meer praktisch aan de slag gaan en me omringen met nieuwe mensen. Hiervoor was dit traineeship perfect, we hebben veel buiten gewerkt in de tuin en ik was heel blij dat dit op mijn pad kwam.

Tijdens het traineeship kwam ik erachter dat ik het Muiderslot echt een leuke plek vond. Ze zeggen wel “Een brutaal mens heeft de halve wereld!”, dus ik trok mijn stoute schoenen aan en besloot te vragen of ze nog mensen zochten om er te komen werken. Zo ben ik bij mijn huidige baan gekomen. Het was dus wel vanuit mijn eigen initiatief, maar het Groen Traineeship heeft me op het idee gebracht. Al tijdens het traineeship begon ik met werken. Ik voelde me eigenlijk al een soort van ingewerkt omdat ik er met het traineeship al een tijdje rondliep!

Binnen mijn Groen Traineeship groep had iedereen een andere achtergrond, hierdoor konden we veel inspiratie uit elkaar halen. De één weet meer van duurzaamheid en de ander van pedagogiek. We hebben met ons traineeship een open lucht supermarkt opgezet om kinderen bewust te maken van het feit dat producten niet uit de supermarkt komen, maar van het platteland. We hebben een module ontwikkelt voor het Muiderslot, waarbij scholen kunnen langskomen. Ook hebben we het heel veel over diversiteit en inclusie gehad. We wilden scholen aanspreken met kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat zij een museum bezoeken. Alles wat ik tijdens het traineeship heb geleerd neem ik nu mee met mijn rondleidingen in het Muiderslot en door de tuinen. Tijdens het Groen Traineeship is dit zaadje geplant. Verder krijgen we nu ook een schooltuinen project bij het Muiderslot waar ik ook bij betrokken ben.

Wat voor mij het nieuwe was aan het Traineeship, was het groene gedeelte. Ik zou iedereen aanraden: kies niet een traineeship waar je al veel over weet. Kies iets waarvan je denkt “het lijkt me heel interessant, maar ik weet er nog niet zoveel van”. Dan kan je jezelf op een andere manier uitdagen dan je gewend bent en er veel uithalen!

Anthony (27 jaar)

“Ik heb geleerd hoe mijn acties van belang zijn voor de toekomst.”

 

Vanuit mijn (Christelijk) geloof is toekomstdenken heel normaal, maar tijdens mijn traineeship bij Lab Toekomstige Generaties heb ik nog beter geleerd hoe mijn acties van belang zijn voor de toekomst.

Mijn opleiding Leisure and Event Management is niet per se groen, maar kwam goed van pas bij het doel dat ik samen met een paar mede-trainees voor ogen had: een laagdrempelige variant van het traineeship organiseren om meer verschillende mensen bij het toekomstdenken te kunnen betrekken.

Omdat het soms een wat grote stap kan zijn om een hele dag in de week te besteden aan een doel dat je nog niet goed kent, zijn we een traineeship aan het opzetten dat opgesplitst kan worden in losse delen, zodat je ook aan één of twee creatieve sessies kan meedoen. Zo kan je toch in aanraking komen met een groen doel, ook als je nog niet weet of het iets voor je is, of als je weinig tijd hebt.

Ik heb tijdens mijn traineeship gelijkgestemden gevonden die net zo gemotiveerd als ik zijn om zich in te zetten voor de mooist mogelijke toekomst, hoewel onze achtergronden en opleidingen heel verschillend zijn.

Lynn (27 jaar)

“Ik kan wel op de bank blijven zitten en me zorgen maken, maar ik kan er ook iets aan gaan doen.”

 

Ik ben altijd al wel een natuurmens geweest, maar ik heb helemaal geen groene studie gedaan. Ik maak me daarnaast best wel zorgen om het klimaat & milieu en wilde hier al wat langer iets mee doen. Toen heb ik gezocht op groen vrijwilligerswerk en ben uitgekomen bij het Groen Traineeship. Het is fijn dat het 1 dag per week is, daardoor is het goed te combineren met mijn huidige baan. Ook geeft het variatie in de week, want ik kan op vrijdag lekker naar buiten. 

Ik heb gekozen voor Trees for the Future. Het leek me namelijk tof om bomen te planten, actief bezig te zijn en hier dus meer over te leren. Ondertussen heb ik in een korte tijd al veel geleerd. Wat ook leuk is, is het samenwerken met anderen. Iedereen heeft een andere achtergrond en een andere visie, die iedereen op zijn eigen manier kan inzetten. Zo kun je in een korte tijd samen heel wat neerzetten. 

Ik zou het Groen traineeship zeker aanraden. Het is een hele mooie manier om je in te zetten en om impact te maken. Daarnaast is het heel leuk om in contact te komen met mensen die hier ook enthousiast over zijn.

Anne (24 jaar)

“Wat het interessant maakt, is dat iedereen hier een andere achtergrond heeft.”

 
Ik ben net afgestudeerd in ruimtelijke vormgeving en wist niet zo goed wat ik wilde of hoe ik mijn tijd wilde besteden. Mijn vader stuurde een Instagram-post van het Groen Traineeship van NIVONJong door. Via de website kwam ik uit bij het FOMO-project, maar ik twijfelde of het wel iets voor mij was.

Het Traineeship is lekker buiten, wat me heel erg aantrok. Ik ben opgegroeid met groene vingers en werk bij mijn opa en oma weleens in de tuin op een oude boerderij. Dus het zit wel een beetje in mijn bloed. Daarnaast is het Groen Traineeship een leuke plek om nieuwe mensen te ontmoeten.

Ik vond het Traineeship een hele fijne tijd en als groep hebben we elkaar goed leren kennen. Wat het interessant maakt, is dat iedereen hier een andere achtergrond heeft. Als je dan ideeën moet gaan bedenken ben je wat minder op elkaar afgestemd dan wanneer je bijvoorbeeld van dezelfde opleiding komt. Het was heel leerzaam om samen te ontdekken wat wel en niet werkt.

Wat ik mee ga nemen in de toekomst is om op bepaalde momenten beslissingen te nemen en dan ook echt aan de slag te gaan. Ik kan soms te veel blijven nadenken. Dus was het één van mijn leerdoelen om hieraan te werken. Het is supertof dat we het hele proces van idee tot eindproduct hebben meegemaakt. En heel fijn dat de vrijwilligers van het NIVON zo goed meehielpen en hun kennis wilde delen. Zonder hen was het echt tien keer misgegaan!

Hannah (25 jaar)

“Door het Groen Traineeship ga je dingen in de natuur zien die je normaal niet ziet.”

 

Tijdens mijn 36 urige werkweek dacht ik: “Ik kan er nog wel wat bij doen”, dus ik zei tegen Karlijn (mede trainee): “Kom we gaan een traineeship doen!”. Ik kwam via een advertentie op Facebook bij het Groen Traineeship en vond het project van het Groene Strand wel bij mij passen, want ik heb zelf ook een uitstapje gemaakt naar kust en zeemanagement tijdens mijn studie en het strand trekt me eigenlijk nog steeds wel. Ik vind het heel belangrijk dat dit behouden blijft. 

Als je normaal gesproken aan het wandelen bent dan geniet je gewoon van de natuur, maar je ziet vooral de grotere dingen. Niet de kleine dingen zoals een eikapsel van een rog. Je vindt ineens dingen die je normaal niet ziet, dat vond ik echt heel interessant aan het Groen Traineeship. Daarnaast merk ik dat iedereen nu wel duurzaam geïnteresseerd begint te worden, maar in eerste instantie ben je wel een beetje die vreemde vogel. Het Groen Traineeship heeft me geleerd duurzaamheid positief te verspreiden en te verwoorden. 

Ik zou het Traineeship zeker aanraden, maar niet als je 36 uur in de week werkt. Dan kan je de aandacht er niet meer helemaal goed bijhouden, want je bent al zo druk. Er gebeurt veel op je projectdag, maar doordeweeks moeten er ook dingen gedaan worden. Daar moet je rekening mee houden. Het kost wel vrij veel tijd, maar het is leuk om te zien dat je je eigen vrienden- en kennissenkring er ook bij kan betrekken en af en toe wat dingen delen zodat zij ook zien waar je mee bezig bent.

Dennis (24 jaar)

“Het Groen Traineeship is een kickstart voor het realiseren van mijn droom.” 

 
Door een vriendin waarvan de vader huiswacht is bij een ander NIVON huis kwam ik bij het Groen Traineeship terecht. Het project klonk wel heel erg nice, dus ik heb me gelijk aangemeld zonder dat ik eigenlijk wist wat het allemaal inhield. Het project blijkt precies te zijn wat ik zocht. 

School was nooit helemaal mijn ding, ik heb liever dat er iemand is met 40 jaar ervaring die mij precies kan uitleggen hoe iets werkt en hoe je dingen het beste aanpakt. Mijn droom, of plan, is om zelfvoorzienend te zijn, een permacultuur bestaan op te bouwen ergens. Maar hoe kom je daar? Het Groen Traineeship is een beetje een instap om liefde voor de natuur te ontwikkelen en een kickstart te geven aan het realiseren van mijn droom.

Xueni (23 jaar)

“De invulling van het Groen Traineeship kun je erg eigen maken.”

 
Voordat ik aan het Groen Traineeship begon, heb ik ook een traineeship gedaan bij Milieudefensie, van Fair Future Generators. Op die manier ben ik een beetje in dit wereldje gerold. Ik ben toen door anderen van het Groen Traineeship benaderd om ook hieraan mee te doen. Het Groen Traineeship past precies in mijn straatje. Het kwam ook op de juiste tijd in de zomer: mijn andere traineeship was net afgelopen, net als mijn studie en stage. Ik wilde graag iets doen om te blijven leren en groeien. Dit was perfect om met mijn passies en interesses bezig te blijven. 

Het Groen Traineeship is echt iets voor mij, omdat je hier heel erg wordt vrijgelaten. Er is een duidelijke opdracht wat je moet doen, maar de invulling daarvan kun je erg eigen maken. Ik vind het heel mooi dat ze je hier vertrouwen en waarderen als persoon. Ze geloven dat je de skills en ervaringen hebt om er iets moois van te maken. Bij stage en werk is het veel meer hiërarchisch en heb je minder vrijheid. Hier zet ik me echt in als Xueni, als mezelf. 

Ik ben nu net klaar met mijn master en twijfelde erg aan mijn eigen kwaliteiten. Ik was onzeker over wat ik zou kunnen. Tijdens dit Traineeship kwam ik er al gauw achter dat ik het gewoon kan en dat het me lukt. Ik wilde met dit Traineeship graag iets leren over organizing en event management. Dit is echt goed teruggekomen. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik zoveel vrijheid zou krijgen. Het project is heel persoonlijk en eigen voor mij geworden.

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT