Ervaringen

“Ik ben buitengewoon verrast, we hebben ontzettend veel geleerd van hen” 

Wim (Stichting SBI) – projectleider Trees for the Future

Onze uitdaging was: hoe krijgen mensen meer contact met de natuur? Hoe kunnen ze een zinvolle activiteit ervaren, namelijk het planten van een boom? Hoe kunnen we dit verhaal verspreiden en meer locaties vinden die daarvoor geschikt zijn?

En dan blijkt dat in een mum van tijd 12 trainees geïnteresseerd waren en zijn ingestapt. Samen hebben zij de drieslag bedacht: ken, plant, en verspreid de boom. Ze waren zo enthousiast, en hebben veel buiten gewerkt in kleine groepjes. Dat is goed uitgepakt en werd ook buitengewoon gewaardeerd.

De Bomenhub is één van de fascinerend resultaten van de samenwerking, naar het idee van Meerbomennu. Deze hub bleek een succesvolle verzamelplek voor zaailingen. De wethouder van gemeente Utrechtse Heuvelrug vond het fantastisch. Toen ze door mij werd gebeld, kwam ze bijna door de telefoon heen.

Het andere resultaat is het Stambos, bedacht en vormgegeven door de trainees. Dit is een digital vertaling van het feitelijke bos, met de coördinaten waar de fysieke bomen geplant zijn. Daarin kan iedereen elkaars boom als het ware uitnodigen als vriend, net zoals op LinkedIn.

De groep was betrokken, slim, en vaardig om dit hele concept uit te denken en ook de stappen te zetten voor de realisatie. Ik ben buitengewoon verrast, we hebben ontzettend veel geleerd van hen. En we hebben er heel veel moois aan overgehouden. Peter en ik, met z’n tweetjes, waren daar nooit aan begonnen.

Dit traineeship was een zaailing die inmiddels al een eindje boven de grond is uitgegroeid. Dat moeten we koesteren, genoeg water en zonlicht geven en dan gaat het verder groeien. Daar heb ik geen twijfels over.

 

“Heel mooi om met trainees bezig te zijn” 

Tarim (FAWAKA) – projectleider Muiderslot Plantlab

Uit de samenwerking tussen Muiderslot en ondernemersschool FAWAKA is het Groen Traineeship-project Muiderslot Plantlab ontstaan. Het Groen Traineeship biedt de gelegenheid om de expertise, duurzaamheid en inclusie van FAWAKA én de kennis van de tuinvrijwilligers van Muiderslot door te geven aan jongeren. 

Ik denk, zoals ik de trainees heb gezien, dat ze heel veel hebben geleerd van de tuinvrijwilligers. Daarnaast was het voor de tuinvrijwilligers ontzettend leuk om met de trainees bezig te zijn. Niet alleen om kennis door te geven, maar ook omdat ze onderling gewoon gesprekken hadden over waar ze mee bezig waren en dat maakte een heel leuke uitwisseling. 

Ik vond het heel mooi te zien hoe de trainees vervolgens de omschakeling hebben gemaakt van voor jezelf leren naar: “Oke, maar hoe is dat voor een kind? Wat zou een kind interessant vinden?”. Het gaat om het prikkelen, een zaadje planten bij de kinderen. Ik vind dat de trainees dat ontzettend goed hebben gedaan. Ondanks dat het door Corona toch een beetje anders liep hebben we absoluut iets prachtigs neergezet en ik vind dat de trainees ook heel zelfstandig te werk zijn gegaan. Ze hebben veel initiatief genomen, dus ik ben als begeleider super blij. Ik had een super leuke groep trainees om mee te werken.

 

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT