Ervaringen

“Ik ben buitengewoon verrast, we hebben ontzettend veel geleerd van hen” 

Wim (Stichting SBI) – projectleider Trees for the Future

Onze uitdaging was: hoe krijgen mensen meer contact met de natuur? Hoe kunnen ze een zinvolle activiteit ervaren, namelijk het planten van een boom? Hoe kunnen we dit verhaal verspreiden en meer locaties vinden die daarvoor geschikt zijn?

En dan blijkt dat in een mum van tijd 12 trainees geïnteresseerd waren en zijn ingestapt. Samen hebben zij de drieslag bedacht: ken, plant, en verspreid de boom. Ze waren zo enthousiast, en hebben veel buiten gewerkt in kleine groepjes. Dat is goed uitgepakt en werd ook buitengewoon gewaardeerd.

De Bomenhub is één van de fascinerend resultaten van de samenwerking, naar het idee van Meerbomennu. Deze hub bleek een succesvolle verzamelplek voor zaailingen. De wethouder van gemeente Utrechtse Heuvelrug vond het fantastisch. Toen ze door mij werd gebeld, kwam ze bijna door de telefoon heen.

Het andere resultaat is het Stambos, bedacht en vormgegeven door de trainees. Dit is een digital vertaling van het feitelijke bos, met de coördinaten waar de fysieke bomen geplant zijn. Daarin kan iedereen elkaars boom als het ware uitnodigen als vriend, net zoals op LinkedIn.

De groep was betrokken, slim, en vaardig om dit hele concept uit te denken en ook de stappen te zetten voor de realisatie. Ik ben buitengewoon verrast, we hebben ontzettend veel geleerd van hen. En we hebben er heel veel moois aan overgehouden. Peter en ik, met z’n tweetjes, waren daar nooit aan begonnen.

Dit traineeship was een zaailing die inmiddels al een eindje boven de grond is uitgegroeid. Dat moeten we koesteren, genoeg water en zonlicht geven en dan gaat het verder groeien. Daar heb ik geen twijfels over.

 

“Heel mooi om met trainees bezig te zijn” 

Tarim (FAWAKA) – projectleider Muiderslot Plantlab

Uit de samenwerking tussen Muiderslot en ondernemersschool FAWAKA is het Groen Traineeship-project Muiderslot Plantlab ontstaan. Het Groen Traineeship biedt de gelegenheid om de expertise, duurzaamheid en inclusie van FAWAKA én de kennis van de tuinvrijwilligers van Muiderslot door te geven aan jongeren. 

Ik denk, zoals ik de trainees heb gezien, dat ze heel veel hebben geleerd van de tuinvrijwilligers. Daarnaast was het voor de tuinvrijwilligers ontzettend leuk om met de trainees bezig te zijn. Niet alleen om kennis door te geven, maar ook omdat ze onderling gewoon gesprekken hadden over waar ze mee bezig waren en dat maakte een heel leuke uitwisseling. 

Ik vond het heel mooi te zien hoe de trainees vervolgens de omschakeling hebben gemaakt van voor jezelf leren naar: “Oke, maar hoe is dat voor een kind? Wat zou een kind interessant vinden?”. Het gaat om het prikkelen, een zaadje planten bij de kinderen. Ik vind dat de trainees dat ontzettend goed hebben gedaan. Ondanks dat het door Corona toch een beetje anders liep hebben we absoluut iets prachtigs neergezet en ik vind dat de trainees ook heel zelfstandig te werk zijn gegaan. Ze hebben veel initiatief genomen, dus ik ben als begeleider super blij. Ik had een super leuke groep trainees om mee te werken.

 

“Misschien dat ik in het begin nog wel dacht van, ik ga ze meenemen in mijn wereld, maar zij nemen mij ook in hun wereld mee.” 

Wim (IVN Brabant) – Projectleider Lighten up your landscape

In een traineeship krijgen jongeren de kans om talent te ontdekken en een weg leren te vinden in een enorm netwerk van mensen in dit domein en jongeren leren ook vragen te stellen. Als zij niet vragen, dan kunnen wij ook niet antwoorden. Maar ook het contact dat ze hebben met elkaar over dit onderwerp vind ik erg mooi. Er is niet altijd ruimte voor dat stukje verinnerlijking met jou en het landschap om daarover te praten met je eigen vrienden. En hier, in een traineeship kan je ook wel veel dieper erop ingaan met gelijkgestemden.

Je moet goed kijken naar het talent dat aanwezig is in een groep. Misschien dat ik in het begin nog wel dacht van, ik ga ze meenemen in mijn wereld, maar zij nemen mij ook in hun wereld mee. Dat vind ik heel mooi, het is een soort kruisbestuiving. Ik zie tijdens een traineeship ook veel kwetsbaarheden. Natuurlijk hebben we binnen het traineeship een bepaalde verdeling. Ik ben wat meer van de inhoud en mijn collega doet meer de mentorgesprekken. En ik zie ook wel kwetsbaarheid van de jongeren, ze stellen zich kwetsbaar op: “Ik weet nog niet zo goed wat ik wil” of “Goh, ik voel me toch niet altijd gehoord” of “Ik wil wat zekerder worden”. Er zitten allemaal verschillende kwetsbaarheden en wat ik heel mooi vind is dat een traineeship daar ook ruimte voor biedt. Zo kunnen jongeren ook hun eigen persoonlijke doel eraan verbinden en dat maakt het traineeship heel erg krachtig.

Wat ik van de jongeren leer? Omdenken. Ik word toch vaak weer even verrast door de manier van denken en dat je soms moet omdenken. Het traineeship helpt mij als projectleider ook om de vertolking te kunnen zijn van de jongeren in mijn traineeship. Dus dat mensen in mijn netwerk daar ook iets van opsteken.

 

“Dus in die onbekende factoren zijn ze heel open om samen iets te creëren en dat is superfijn.” 

Miranda (LabTG) – projectleider Lab Toekomstige Generaties

Ik wil jongeren betrekken bij Lab Toekomstige Generaties omdat ik denk dat jongeren een perspectief nodig hebben. Een perspectief dat ze in staat stelt om mogelijkheden te zien voor de toekomst. Het Groen Traineeship heeft natuurlijk een enorm mooie boodschap, voor een groenere wereld, een meer duurzamere wereld. Dus alleen al dat gezamenlijke doel geeft ons een hele mooie boodschap om ons aan te verbinden. En een tijdsframe van drie maanden stelt ons ook in staat om een heel mooi eindproduct te bouwen.

Ik vind het heerlijk om met jongeren te werken. Ze zijn nieuwsgierig, ze zijn open, ze zijn ook heel onzeker over hun toekomst. Dus in die onbekende factoren zijn ze heel open om samen iets te creëren en dat is superfijn. Als projectleider is het belangrijk om een goede planning en een goede opdracht te hebben, een scherpe opdracht waar de jongeren hun tanden in kunnen zetten. Er komt veel flexibiliteit bij kijken, in de zin van dat je wekelijks een mooie agenda neerzet en tegelijkertijd open bent en flexibel bent om die aan te passen met elkaar. Dus, wat er bij een traineeship komt kijken als projectleider? Co-creatie en flexibiliteit.

 

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT