Zoey en Maartje

“Ik ben buitengewoon verrast, we hebben ontzettend veel geleerd van hen”

 

Wim (Stichting SBI) – projectleider Trees for the Future

Onze uitdaging was: hoe krijgen mensen meer contact met de natuur? Hoe kunnen ze een zinvolle activiteit ervaren, namelijk het planten van een boom? Hoe kunnen we dit verhaal verspreiden en meer locaties vinden die daarvoor geschikt zijn?

En dan blijkt dat in een mum van tijd 12 trainees geïnteresseerd waren en zijn ingestapt. Samen hebben zij de drieslag bedacht: ken, plant, en verspreid de boom. Ze waren zo enthousiast, en hebben veel buiten gewerkt in kleine groepjes. Dat is goed uitgepakt en werd ook buitengewoon gewaardeerd.

De Bomenhub is één van de fascinerend resultaten van de samenwerking, naar het idee van Meerbomennu. Deze hub bleek een succesvolle verzamelplek voor zaailingen. De wethouder van gemeente Utrechtse Heuvelrug vond het fantastisch. Toen ze door mij werd gebeld, kwam ze bijna door de telefoon heen.

Het andere resultaat is het Stambos, bedacht en vormgegeven door de trainees. Dit is een digital vertaling van het feitelijke bos, met de coördinaten waar de fysieke bomen geplant zijn. Daarin kan iedereen elkaars boom als het ware uitnodigen als vriend, net zoals op LinkedIn.

De groep was betrokken, slim, en vaardig om dit hele concept uit te denken en ook de stappen te zetten voor de realisatie. Ik ben buitengewoon verrast, we hebben ontzettend veel geleerd van hen. En we hebben er heel veel moois aan overgehouden. Peter en ik, met z’n tweetjes, waren daar nooit aan begonnen.

Dit traineeship was een zaailing die inmiddels al een eindje boven de grond is uitgegroeid. Dat moeten we koesteren, genoeg water en zonlicht geven en dan gaat het verder groeien. Daar heb ik geen twijfels over.

Trees for the future

Met dit project realiseerden de trainees, samen met Wim, de ambitie om 600.000 bomen te planten voor 2023 in de provincie Utrecht. Bomen die cruciaal zijn voor een gezonde leefomgeving voor nu en voor in de toekomst. Wim heeft de trainees begeleid bij het opstellen van een plan voor het planten van bomen en het betrekken van bezoekers. Ook gingen de trainees zelf aan de slag met het planten van bomen. Tijdens dit traineeship kregen de trainees workshops over circulair landgoed beheer, de Sustainable Development Goals (SDGs), permacultuur en marketing en communicatie. Zo heeft Wim de jongeren kennis laten maken met de rijkdom en diversiteit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en hebben ze bijgedragen aan een gezonde leefomgeving.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT