Zoey en Maartje

“In het begin dacht ik, ik ga ze meenemen in mijn wereld, maar zij nemen mij ook in hun wereld mee”

 

Wim (IVN Brabant) – Projectleider Lighten Up Your Landscape

In een traineeship krijgen jongeren de kans om talent te ontdekken en een weg leren te vinden in een enorm netwerk van mensen in dit domein en jongeren leren ook vragen te stellen. Als zij niet vragen, dan kunnen wij ook niet antwoorden. Maar ook het contact dat ze hebben met elkaar over dit onderwerp vind ik erg mooi. Er is niet altijd ruimte voor dat stukje verinnerlijking met jou en het landschap om daarover te praten met je eigen vrienden. En hier, in een traineeship kan je ook wel veel dieper erop ingaan met gelijkgestemden.

Je moet goed kijken naar het talent dat aanwezig is in een groep. In het begin dacht ik, ik ga ze meenemen in mijn wereld, maar zij nemen mij ook in hun wereld mee. Dat vind ik heel mooi, het is een soort kruisbestuiving. Ik zie tijdens een traineeship ook veel kwetsbaarheden. Natuurlijk hebben we binnen het traineeship een bepaalde verdeling. Ik ben wat meer van de inhoud en mijn collega doet meer de mentorgesprekken. En ik zie ook wel kwetsbaarheid van de jongeren, ze stellen zich kwetsbaar op: “Ik weet nog niet zo goed wat ik wil” of “Goh, ik voel me toch niet altijd gehoord” of “Ik wil wat zekerder worden”. Er zitten allemaal verschillende kwetsbaarheden en wat ik heel mooi vind is dat een traineeship daar ook ruimte voor biedt. Zo kunnen jongeren ook hun eigen persoonlijke doel eraan verbinden en dat maakt het traineeship heel erg krachtig.

Wat ik van de jongeren leer? Omdenken. Ik word toch vaak weer even verrast door de manier van denken en dat je soms moet omdenken. Het traineeship helpt mij als projectleider ook om de vertolking te kunnen zijn van de jongeren in mijn traineeship. Dus dat mensen in mijn netwerk daar ook iets van opsteken.

Lighten up your landscape

Misschien ken je het wel, zo’n bijzondere plek waar je graag komt, waar je je prettig voelt, waar je je bewust wordt van de natuur om je heen. In dit Groen Traineeship heeft Wim samen met de trainees die bijzondere belevingen verzameld in het Van Gogh Nationaal Park! Wim heeft de trainees begeleid met het bundelen van alle ervaringen in het Van Gogh Nationaal Park in een deep map, een bijzondere kaart die niet ging over hoe het landschap eruitziet, maar iets zegt over de geluiden, de geuren, gevoelens of verhalen die ermee verbonden zijn. De trainees hebben geleerd over creatieve, inspirerende, communicatieve middelen en kennis gemaakt met de natuur in het Van Gogh Nationaal Park. Daarnaast hebben ze aan de hand van deze interactieve kaart een verbinding gemaakt tussen mens en natuur en hun groene netwerk uitgebreid.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT