Zoey en Maartje

Ronja (24 jaar)

“Je ziet wat er in beweging komt omdat je zelf ook in beweging komt.”

Ik vind het klimaat heel belangrijk en ik probeer mijn dagelijkse leven ook zo duurzaam mogelijk te leven, maar dat voelt niet als genoeg. Dus ik dacht, als ik nou iets vind waar ik zelf veel uit kan halen en tegelijkertijd iets moois voor de wereld kan brengen, dan is dat een heel mooie combinatie. Ik heb gekozen voor het Groen Traineeship omdat het leuk mij heel leuk leek om samen met andere jonge mensen aan iets te werken en echt iets te maken. We hebben nu een project dat we echt gaan presenteren en gaan afmaken, en dat gaat ook voortbestaan als we hier weg zijn. Het leuk mee een makkelijke instap maar wel met veel resultaat en iets waar veel uit komt.

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. In de beschrijving stond iets over het planten van bomen, en dat sprak me erg aan. Uiteindelijk is het veel breder dan dat en hebben we heel veel projecten om het bomen planten heen, maar af en toe steken we ook de handen uit de mouwen en gaan we wat boompjes oogsten op het landgoed. Dat is een beetje het praktische stuk wat ik had verwacht en dan daarom heen zit er ook heel veel outreach bij, brainstormen, workshops, van alles. En dat vind ik juist wel leuk, dat het zo divers is.

Ik kijk met een heel warm gevoel terug op dit traineeship. Ik heb een heel fijne groep gevonden waarmee we een heel project hebben gemaakt. Het leuke was dat het nog helemaal open lag wat we mochten gaan doen, maar dat was tegelijkertijd ook de uitdaging. We hebben een heel wordweb gemaakt met alles wat we wilden gaan doen en dat waren echt honderden ideeën. Ik kom meer te weten en mijn enthousiasme wordt steeds groter door dit soort projecten, dus het helpt me zeker. Ik heb er veel van geleerd en ik kijk er heel tevreden op terug.

Wat ik meeneem uit dit traineeship is hoop, hoop voor de toekomst. Wat mij hoop brengt is het feit dat er zoveel Groen Traineeships zijn, dat er zoveel jonge mensen zijn die zich inzetten voor natuur, het klimaat, voor de wereld. Om daar zelf aan mee te werken, ja dat brengt gewoon gelijk hoop. Je ziet wat er in beweging komt omdat je zelf ook in beweging komt.

Trees to be

Bomen die cruciaal zijn voor een gezonde leefomgeving, voor nu en voor toekomstige generaties. In het vorige Groen Traineeship heeft een groep trainees de aftrap gedaan van het project. Zij ontwikkelden een krachtig concept langs 3 pijlers; Ken de Boom, Plant de Boom, Verspreid de Boom. In het traineeship “Trees to be” werd dit concept verder ontwikkeld en werkten Ronja en de andere trainees aan een duurzaam initiatief. Samen hebben ze aan een plan gewerkt voor het planten van bomen en het betrekken van bezoekers van Landgoed Zonheuvel. Ze hebben trainingen gevolgd over circulair landschapsbeheer, Sustainable Development Goals, rechten voor de natuur, permacultuur en marketing & communicatie. De trainees hebben kennisgemaakt met de rijkdom en diversiteit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en hun kennis ingezet voor de verdere ontwikkeling van Trees to be.

Lab Toekomstige Generaties

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT