Zoey en Maartje

Remy (25 jaar)

“De ideeën zijn er al, er zijn heel veel jongeren met motivatie, het is hoog tijd dat daar een koppeling wordt gemaakt.”

Ik heb het Groen Traineeship “Bouw mee aan de Groene Brein Academie” gevolgd bij Het Groene Brein. Ik heb samen met 9 andere jongeren een prototype ontwikkeld voor een soort educatie traject dat jongeren kunnen volgen om wegwijs te worden binnen de duurzaamheidssector en dat ze kan helpen eventueel een baan te zoeken of een stapje in een richting te zetten naar een plek waar zij impact kunnen maken.

Wat mij aansprak is dat er meerdere projecten werden aangeboden, die ook van verschillende aard waren. Dus heel praktijk-gerichte traineeships, zoals het planten van bomen of een soort tuin vormgeven, en meer denk-georiënteerde traineeships, zoals deze. Dus dat vond ik vet, dat je meerdere opties met verschillende invalshoeken hebt. Ook dat je er een diploma voor krijgt, zodat je echt iets kunt laten zien aan werkgevers, hier heb ik enkele maanden aan besteed en dingen van geleerd.

Ik vind het heel leuk om ideeën precies te maken, dus voor mij was dit een heel natuurlijk project om voor te kiezen. Ik heb ook wel een beetje getwijfeld of ik dan niet juist een praktijk-georienteerd traineeship wilde doen om de andere kant te ervaren, maar ik heb nu voor gekozen voor iets wat hoogstwaarschijnlijk aansluit op de richting waar ik later naartoe wil. Meer de hersenen gebruiken in plaats van de handen. En dat is me goed bevallen, ik ben blij met mijn keuze.

Wat ik heel leuk vond waren de ontmoetingen met heel inspirerende mensen, die al jaren in het veld zitten en die van alles hebben meegemaakt en die al heel breed perspectief hebben. Het was leuk om van hun te leren en hopelijk daarmee ook wat instapjes te hebben in wat ik dan ook ga doen hierna. Mijn netwerk uitbreiden vond ik ook een belangrijk punt, of eigenlijk een heel mooi punt, dat vond ik heel leuk en gaaf. Ik weet nog niet zo goed welke richting ik op wil, er is heel veel en het is fijn dat ik aan de hand van dit traineeship een overzicht heb van wat er allemaal bestaat in de duurzaamheidssector.

Ik denk dat ik geleerd heb dat er heel veel kan, dat er heel veel mensen zijn die al jarenlang proberen die duurzame transitie te realiseren op hun eigen manier. Maar ik denk dat die hele kliek, want het is wel een beetje dezelfde groep mensen, dat die smachten naar enthousiaste jongeren om die beweging in gang te zetten. De ideeën zijn er al, er zijn heel veel jongeren met motivatie, het is hoog tijd dat daar een koppeling wordt gemaakt. En ik denk dat als je als jongere een soort naïviteit en een soort kinderlijk enthousiasme voor duurzaamheid meebrengt, dat ouderen die al langer in het veld zitten hartstikke blij zijn om je een hand toe te reiken, om je te helpen en om met elkaar er iets moois van te maken. Ik denk dat ik dat meeneem. Er is heel veel, en ga aan de slag.

Ik zou zeggen, zeker met projecten zoals dit, dat er best wel veel verantwoordelijkheid ligt bij jou als deelnemer, als trainee. Dan is het goed om de energie hoog te houden, om initiatieven op te pakken, om verantwoordelijkheden aan te nemen. Als jongeren een Groen Traineeship willen volgen als deze, waarin je veel eigen verantwoordelijkheid hebt, moeten ze er echt voor gaan, want dan halen ze er ook heel veel uit.

Het Groene Brein

Bij de Groene Brein Academie kunnen jongeren groene kennis en vaardigheden opdoen en werken aan een relevant netwerk. De focus ligt op duurzaamheidsinnovaties en de jongeren kunnen veel leren van de vragen en kwesties waar stichting Het Groene Brein zich op focust. In dit traineeship hebben Remy en de andere trainees nagedacht over de invulling van de Groene Brein Academie: welke trainingen, workshops en ervaringen leuk zijn, hoelang het duurt, welke opdrachten interessant zijn voor jongeren en hoe de samenwerking gestimuleerd kan worden. De trainees hebben training gekregen in project planning, ontwerpen van een leertraject en organiseren van participatieve evenementen, wat hen hielp tot een mooi en realiseerbaar plan te komen. In dit traineeship hebben de jongeren de bouwstenen gelegd voor jongeren die een duurzaam verschil willen maken.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT