Olaf (24 jaar)
“Op deze manier leer ik heel veel over mijzelf en probeer ik iets te betekenen voor andere jongeren, om ook misschien dezelfde passie na te streven.”
Wat voor mij heel erg belangrijk was is eigenlijk om duurzaamheid praktischer te krijgen. In mijn opleiding krijg ik best wel veel concepten en theorieen die daar aan linken, maar dat voelt nog best wel afstandelijk, niet dat ik het gelijk kan toepassen in de praktijk. En ik ben ook erg geïnteresseerd in het onderwijs in de vraag hoe we jongeren beter in staat kunnen stellen om die duurzame kennis beter te vertalen naar de praktijk? En bij het traineeship Het Groene Brein kwam dat heel goed samen.
Van te voren vond ik het lastig om in te schatten wat ik kon verwachten. Maar wat ik er wel heel erg graag uit wilde halen was die praktische kennis over duurzaamheid. Misschien ook ergens wel hoe ik een programma kan opzetten om jongeren duurzame skills of kennis mee te geven. Ik denk dat duurzaamheid er altijd al een beetje in heeft gezeten bij mij, van jongs af aan. Je ziet gewoon dat er zoveel op de wereld gebeurd waarvan je denkt “Maar waarom hebben we het dan eigenlijk zo ingericht?” Ik denk dat we een transformatie moeten maken naar een wereld waar ook toekomstige generaties van kunnen genieten. In plaats van dat ze met onze rotzooi opgezadeld te worden.
Wat ik zo leuk vond aan het Groen Traineeship was voornamelijk het contact met de andere jongeren maar ook de passie die de mensen hadden die we zijn tegengekomen, dus onder andere mensen die we geïnterviewd hebben en mensen waar we een workshop van gehad hebben. Vooral de passie om iets te betekenen voor een betere wereld, om het mooier te maken dan het nu is. Ik zou het echt heel leuk vinden om verder te gaan in de vormgevingen en te kijken hoe ik van betekenis kan zijn om bijvoorbeeld samenwerkingen tot stand te laten komen. Of hoe kan ik een dagprogramma in elkaar zetten. Op deze manier leer ik heel veel over mijzelf en probeer ik iets te betekenen voor andere jongeren, om ook misschien dezelfde passie na te streven.
Tijdens het Groen Traineeship heb ik heel veel over mijzelf geleerd, onder andere dat ik meer over duurzaamheid weet dan ik dacht. Ook een stukje kennis over wat ik überhaupt nodig heb om een duurzamere carrière na te streven, welke skills en vaardigheden ik daarvoor nodig heb. Verder was het ook een soort reflectiemoment, ik weet al best wel veel en het zet me tot nadenken hoe ik die kennis in de praktijk kan brengen. Welke stapjes ga ik zetten om mijn doel, een duurzame samenleving creëeren, behapbaar te maken. Dat is best wel een leidraad voor mij geweest tijdens het Groen Traineeship, zodat ik blijf nadenken over hoe ik dat ga doen. Dat is een grote vraag, maar het is wel goed om daarover na te denken, om uiteindelijk toch langzaam naar je doel te bewegen.
Het Groene Brein
Bij de Groene Brein Academie kunnen jongeren groene kennis en vaardigheden opdoen en werken aan een relevant netwerk. De focus ligt op duurzaamheidsinnovaties en de jongeren kunnen veel leren van de vragen en kwesties waar stichting Het Groene Brein zich op focust. In dit traineeship hebben Olaf en de andere trainees nagedacht over de invulling van de Groene Brein Academie: welke trainingen, workshops en ervaringen leuk zijn, hoelang het duurt, welke opdrachten interessant zijn voor jongeren en hoe de samenwerking gestimuleerd kan worden. De trainees hebben training gekregen in project planning, ontwerpen van een leertraject en organiseren van participatieve evenementen, wat hen hielp tot een mooi en realiseerbaar plan te komen. In dit traineeship hebben de jongeren de bouwstenen gelegd voor jongeren die een duurzaam verschil willen maken.