Zoey en Maartje

Maartje en Zoey (beide 28 jaar)

“Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zo lang in het bos ben geweest.”

Maartje: ‘Ik werk als strategisch consultant. Ik ben veel bezig met de vraag hoe we het commerciële leven meer kunnen connecten met natuur, met onszelf, met duurzaamheid. Dat soort thema’s. Ik hoorde van Zoey over het traineeship ‘Dancing With Trees’ en dacht: “Dat is eigenlijk precies waar ik behoefte aan heb”

Zoey: ‘Ik heb al eerder een Groen Traineeship gedaan: het Voedselbosfestival in Rotterdam. Ik heb toen zo veel geleerd en ik vond de sfeer gewoon heel fijn, dat alles mag en niets hoeft. Je mag zelf je weg bewandelen, maar je doet het wel met een groep. Het is super leuk dat dit traineeship één week is, want dan ga je super hecht worden met allemaal mensen die je eigenlijk niet kent. Behalve Maartje dan, die ken ik van de middelbare school af.’

‘Het traineeship biedt zo veel mogelijkheden. Dat we middenin het bos kunnen slapen met z’n allen. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik zo lang in het bos ben geweest. Maartje en ik zijn nu een bank aan het maken. Ik voel me dan echt een beetje een beginnende bouwer. Een schroef in het hout draaien, zagen. Heel praktisch bezig zijn. Uit je hoofd, in je lichaam.’

Maartje: ‘Ik kom zelf uit de academische wereld. Altijd alles in je hoofd. En dan kun je alles wel bedenken van: we moeten dít doen met de wereld. Maar je doet niks. Ik voel nu meer ownership om écht iets te doen, iets te gaan maken en niet in het conceptuele te blijven hangen.’

Zoey: ‘Wat ik heel leuk vind aan het traineeship is het ontdekken. Dat je samen met een groep van allerlei verschillende achtergronden gaat kijken: hoe vinden wij ons plekje terug in de natuur, in een mengelmoes van wezens in plaats van aan de top van de voedselketen. Ik wil zelf de verbinding weer vinden vanuit verwondering. Mensen inspireren in plaats van zeggen: dit móét je doen.’

Maartje: ‘In mijn werk ben ik bezig met duurzaamheidstopics; strategieën maken om als bedrijf duurzamer te zijn. Maar het voelt zo theoretisch. Hoe doe ik dat nou zelf? Hoe connect ik met de omgeving om mij heen? Om daar wat meer praktische skills bij te leren ben ik het traineeship gaan doen.’

‘Het bosbaden vond ik echt een leuke ervaring. Je leert naar de natuur te kijken. Ik ben eigenlijk zo weinig buiten in een normale week. Wat ik misschien gewoon vaker ga doen is in een hangmat liggen. Als je omhoog kijkt zie je niet eens wat er verder om je heen is en dan voel je wel de verbinding met de natuur.’

Dancing with Trees

Maartje en Zoey leerden in dit traineeship over de bijzondere kwaliteiten van het bos. Hoe communiceren bomen, hoe werken ze samen en hoe dragen ze bij aan al het leven op aarde? Ze gebruikten hun zintuigen en gingen een verbinding aan met de energie van het bos en samen met verschillende expert ontwikkelden ze een nieuwe taal om met het bos te communiceren. Tijdens een 8-daagse bos excursie gingen Maartje en Zoey met materialen uit het bos creatief aan de slag en creëerden ze een dankbaarheidsritueel die mensen kunnen gebruiken om de bomen te bedanken voor alles wat ze de mens en aarde geven.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT