Zoey en Maartje

Lutsia (24 jaar)

“⁠Ik voel trots met wat we in die week hebben neergezet, op die laatste dag kwam alles bij elkaar en alles viel op zijn plek.”

Voordat ik begon aan dit traineeship, was ik opzoek naar een afstudeeropdracht voor de master Design for Interaction. Ik hou van kunst en ben veel aan het proberen en tekenen, veelal met natuurlijke materialen. Ik kwam dit traineeship tegen op Instagram, mijn cookies kennen me wel onderhand. Soms is dat vervelend, maar in dit geval eigenlijk geweldig! Allereerst ging ik aan op de naam, want ik hou ook heel veel van dansen. Dus ik dacht Dancing With Trees, let’s go! Amazing, best of both worlds! Ik had wel meer groen traineeships bekeken, maar dan zit je een half jaar vast aan iets. Dus toen kwam dit eigenlijk perfect uit dat het een week was. En het leek me eigenlijk gewoon fantastisch!

 

Loslaten en genieten

In het begin was ik erg bezig met mijn afstudeerproject; ik dacht dat dit iets moest zijn wat ik op mijn CV kon zetten. Halverwege de week heb ik dat idee actief losgelaten omdat het te veel werd, en ik wilde gewoon genieten van mijn tijd hier. Dat maakte mijn ervaring veel fijner; het was fijn dat ik tijdens de activiteiten niet hoefde na te denken over hoe ik ze zou gebruiken voor mijn project, maar gewoon kon voelen en ervaren. Het hoeft niet altijd een conclusie of inzicht op te leveren.

We zijn ook veel bezig geweest met onze zintuigen. Als je altijd alles maar wilt opschrijven of overal iets uit wilt halen, dan ben je niet meer bezig met wat er om je heen gebeurt. Door met onze zintuigen bezig te zijn, ben ik meer gaan voelen, en kan ik mij beter openstellen voor natuur.

 

Verbinding met elkaar en de natuur

In de laatste twee dagen van het traineeship is er veel gebeurd en veranderd. Op een gegeven moment zijn we gaan bouwen, en toen we dingen begonnen te verbinden toen groeide ook de verbinding tussen onze groep, maar ook heel erg met het bos. Op de laatste dag zijn we met de hele groep langs de rituelen gewandeld, en dat heeft zoveel indruk op mij gemaakt. Ik voel trots met wat we in die week hebben neergezet, op die laatste dag kwam alles bij elkaar en alles viel op zijn plek. De verbinding met elkaar, maar ook met het kunstwerk dat we gemaakt hebben. Het voelde als onze plek. Niet een plek als in de plek van de mens, maar een plek voor iedereen.

Toen ik thuis kwam na de bos-excursie vroeg iedereen hoe ik terugkeek op het traineeship. Maar ik kan dat echt niet uitleggen in woorden, omdat het zoveel gevoel is. Ik heb dingen gevoeld tijdens het traineeship die ik nog nooit eerder gevoeld had. En ik heb me zo verbonden gevoeld met dit bos, met alles, elk klein dingetje wat we hier gedaan hebben. Ik kan me nu ook verwonderd voelen, ik voel de verbinding, natuur is niet meer ver weg. Ik heb deze week ook ervaren hoe natuur als in je zit, hoe de mens en natuur hetzelfde zijn.

 

Impactvolle ervaring

Dit traineeship heeft mijn toekomstbeeld richting natuur positief veranderd; het is veel complexer, groter en belangrijker geworden. Ik wist altijd wel dat natuur een optie was, maar nu voel ik gewoon een soort drive, hier moet gewoon iets mee gebeuren. Dit is gewoon zo belangrijk en het kan zoveel geven.

Wat ik toekomstige trainees zou willen meegeven? Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit mee mocht maken, ik gun iedereen deze ervaring. Je krijgt veel indrukken op je af, er is genoeg ruimte voor eigen keuzes, maar je moet wel je eigen keuzes durven maken. Als je open staat voor een groep nieuwe mensen die allemaal enthousiast zijn en elkaar dingen willen leren, dan is dit echt onwijs leuk! Ik zou me gewoon inschrijven.

Dancing with Trees

In dit traineeship hebben de trainees in een week tijd kennis gemaakt met de bijzondere eigenschappen van het bos en zijn een sterke connectie aangegaan met zichzelf, elkaar en de natuur. Lutsia heeft samen met de andere trainees een week gekampeerd, midden in de natuur van Landgoed Zonheuvel. Door middel van wandelingen, meditatie-oefeningen en het werken met natuurlijke materialen zijn de trainees een diepe verbinding aangegaan met de natuur. Tijdens een 7-daagse bosexpeditie zijn ze creatief aan de slag gegaan met materiale uit het bos en hebben ze hun dankbaarheid voor het bos geuit aan de hand van prachtige dankbaarheidsrituelen.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT