Zoey en Maartje

Jasper (26 jaar)

“Het heeft mijn toekomstbeeld aangescherpt, meer richting gegeven.”

Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd van de studie International Business and Management, nu wil ik graag verder studeren in de richting van duurzaamheid. Tijdens mijn zoektocht naar mogelijkheden op dit gebied merkte ik vaak dat ik met mijn achtergrond onvoldoende kennis had om direct in het groene werkveld aan de slag te gaan. Zodoende ben ik bij de Kennisspecial uitgekomen, en het paste perfect in mijn planning. Met mijn deelname aan de Kennisspecial hoopte ik vooral aan te kunnen tonen dat ik daadwerkelijk affiniteit heb met het groene werkveld en dat ik gemotiveerd ben om erover te leren. Maar natuurlijk vond ik het ook ontzettend interessant en leuk om meer over de natuur te leren.

 

Een duik in de natuurwereld

Ik kijk heel positief terug op de Kennisspecial. Het was helemaal nieuw voor mij, dus ik ben ook wel trots dat ik dit heb gedaan. Ik heb ook een veel breder beeld gekregen van de natuur. Ik wilde vooral leren hoe een ecosysteem in elkaar zit en hoe alles werkt. En tijdens de kennisspecial gingen we ineens inzoomen op één klein insectje, om vervolgens dat kleine insectje weer in het grote plaatje te plaatsen. Die kleine puzzelstukjes komen langzaam samen en geven zoveel duidelijkheid aan de complete puzzel. Het is voor mij echt veel duidelijker geworden hoe belangrijk kleine schakels zijn in een ecosysteem, en dat je dan pas kan zien wat er echt allemaal gebeurt.

Wat ik ook erg leuk vond was de mogelijkheid om organisaties te bezoeken. Zo heb ik een kijkje achter de schermen mogen nemen bij het Wereld Natuur Fonds. Ik was heel benieuwd wat zo’n organisatie precies doet en hoe het er allemaal uitziet. We kregen een rondleiding van Maarten Bruns, en ik heb ook leuke gesprekken met hem gehad over zijn aanpak en zijn carrièrepad. Ik heb hier veel van geleerd en het bood me ook de mogelijkheid om te netwerken. Nu begrijp ik beter hoe zo’n organisatie te werk gaat, en vanuit mijn vakgebied kan ik bekijken hoe ik daarop kan inspelen om een win-win situatie te creëren.

 

Een duidelijk toekomstbeeld

De Kennisspecial heeft zeker invloed gehad op mijn toekomstbeeld. Ik ga met meer zelfvertrouwen mijn vervolgstudie in en ik ben er zeker van dat ik in ieder geval aantoonbaar interesse kan aangeven. Daarnaast kan ik nu veel gerichter zoeken naar organisaties waar ik meer over zou willen weten, organisaties waar ik het bestaan niet van had geweten zonder de Kennisspecial. Het heeft deuren voor me geopend, zeker omdat het enigzins in lijn ligt met mijn vervolgstudie. Kortom, het heeft mijn toekomstbeeld aangescherpt, meer richting gegeven. Dus ik denk dat ik daarmee wel een duidelijker pad voor mezelf gevonden heb.

Het leukste aan de kennisspecial vond ik toch wel om iedereen te ontmoeten tijdens de laatse velddag. Ook omdat er toen allerlei verschillende excursies waren waaruit je kon kiezen. Ik merkte dat iedereen om me heen wel ergens verstand van had, dus superleuk om ook van anderen iets te leren. Dus het is een beetje een combinatie van lekker erop uit met z’n allen. Een beetje door de natuur heen struinen. En daarmee dus ook heel veel nieuwe dingen oppikken.

Ik zou de Kennisspecial zeker aanraden. Het is laagdrempelig, je kan het zo gek maken als je zelf wilt en je leert ontzettend veel. Je wordt betrokken bij de onderwerpen die aan bod komen en vergroot je kennis. En onder de streep pik je zoveel meer op dan je zelf denkt. Het is gewoon heel leuk.

Kennisspecial

De Kennisspecial werd georganiseerd door SoortenNL en het Groen Traineeship. Tijdens online cursusavonden, geleid door professionals, kregen de trainees de kans om hun soortenkennis te vergroten en te leren hoe ze verschillende soorten kunnen herkennen en beschermen. Deze nieuw opgedane kennis werd in de praktijk gebracht tijdens de velddagen, waar ze deelnamen aan excursies over diverse interessante soorten. Daarnaast kregen de trainees de gelegenheid om achter de schermen te kijken bij verschillende Nederlandse natuurorganisaties en hun netwerk uit te breiden. De Kennisspecial werd afgesloten met de Landelijke Dag in Nationaal Park Weerribben-Wieden, een dag vol natuur, excursies, gezelligheid en lekker eten.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT