Zoey en Maartje

Iris (23 jaar)

“Je kan wel denken, ‘ik bereik niks’ maar je hebt meestal meer invloed dan je denkt”

Klimaatverandering is een heel groot probleem, dat kun je niet zo in één keer aanpakken. Maar hoe wij hebben bijgedragen met de cursus, is dat cursisten echt actie gaan ondernemen. Dat hebben wij dan voor elkaar gekregen. We hebben natuurlijk niet het probleem zo opgelost, maar we hebben er wel invloed op gehad.

Tijdens mijn traineeship ‘de klimaattrainers’ help ik mee met het geven van de klimaatcursus, die is voor iedereen. Hierbij leren we mensen hoe het systeem Aarde werkt. Maar ook activeren we hen om een actieplan te maken en aan de slag te gaan om duurzame stappen te zetten. Daarnaast organiseren we een organisatiedag waarbij we mensen helpen deze cursus te organiseren. En een train-de-trainersdag, omdat het leuk is met de trainers samen te komen en extra info te geven.

Op de derde traineeshipdag had ik al mijn eerste les. Ik was wel zenuwachtig, maar dacht, we gaan dit gewoon doen! We hoefden het eigenlijk alleen te organiseren, maar ik las de stof en ik dacht, dit kan ik ook. Het sloot aan bij mijn opleiding, dus daar heb ik zelf voor gekozen. Ik vond het ontzettend leuk. Het was zo’n fijne groep! Elk van ons heeft dingen gedaan waar wij ons comfortabel bij voelden. Hierdoor heb ik ontdekt dat ik educatie heel interessant vind.

Het was meer dan ik had gehoopt. Er was een fijne en informele sfeer. We mochten mee om allemaal workshops te volgen en andere trainees zijn ook meteen gevraagd om in de toekomst mee te blijven doen met de cursus. Er worden allemaal kansen geboden om ons verder te ontwikkelen. En ook vrijwilligerswerk wordt langs ons gegooid. Het blijft niet alleen bij dit traineeship. Ik ga in september weer de cursus geven en hopelijk meer vrijwilligersklussen doen. Dus ik blijf er in de toekomst nog lekker bij verbonden.

De klimaattrainers

De klimaatcrisis is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Om hier wat aan te doen heeft IVN met een groep groene trainees de afgelopen jaren de IVN-klimaatcursus ontwikkeld. In dit traineeship komt de basis van de klimaatproblematiek aan bod: Hoe wordt het klimaat gevormd? Wat is de invloed van de mens op het klimaat? En hoe beïnvloedt het ons en de biodiversiteit? Maar bovenal: Wat kunnen we doen om het te veranderen? Wat kan ik zelf doen? In dit traineeship werkte Iris mee aan een IVN-campagne met als einddoel 15 klimaatcursussen en 300 cursisten door het hele land. Terwijl ze zelf heel veel bijleerde over het klimaat, werkte ze samen met de andere trainees actief mee om mensen aan te zetten tot actie! Zij zorgden voor de creativiteit en het enthousiasme die nodig waren om deze campagne tot een succes te maken.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT