Zoey en Maartje

Iris (26 jaar)

“Als ik het traineeship in één woord zou moeten omschrijven? Bevrijdend.”

Ik was eigenlijk op zoek, omdat ik zelf best wel creatief ben en ook heel erg van groen hou, en het klonk alsof die aspecten heel erg samen konden komen in dit traineeship. Het traineeship gaat over storytelling, dus echt verhalen vertellen, en dat is natuurlijk veel creatiever dan bijvoorbeeld de wetenschappelijke opleiding die ik hebt gedaan, dat is vaak wat droog. Wat me direct aansprak was de plek. Ik kende de Hortus al en er is een hele fijne sfeer hier, midden in het groen. Wat me nog meer aansprak waren de trainingen en workshops die ze aanbieden, waarin je leert over storytelling, hoe vertel je een verhaal aan de hand van iets dat heel erg speelt, zoals het klimaat en biodiversiteit.

Ik merk dat het traineeship bij mij een bepaald soort passie of verwondering aanwakkert. In de Hortus voel ik me bijna een soort ontdekkingsreiziger, en ik voel me constant verwonderd, “Wow, zo werkt dat en zo zit dat in elkaar”. Dat stukje ontdekken, dat je continu geïnspireerd raakt, dat ga ik wel missen. Mijn opleiding was best wel wetenschappelijk, in je hoofd en een beetje droog op een bepaalde manier. Bij dit traineeship mag je ook echt je creativiteit en kennis gebruiken, en je mag ook een soort van vrij zijn in hetgeen wat je gaat maken.

Het allerleukste vind ik om het stukje psychologie van mijzelf te gebruiken en een stukje verbinding zoeken tussen de planten en de mensen. Daar zijn we eigenlijk nooit echt mee bezig. Dus ik vind het heel leuk om mijn creativiteit te gebruiken om die verbinding wat meer te leggen. Het verhaal van de planten en hoe zij van belang zijn voor ons.

Ik zou het Groen Traineeship zeker aanraden, omdat het je de mogelijkheid geeft om aan de ene kant dingen te leren en aan de andere kant je eigen stukje talent erin kunt leggen. Het traineeship begon ermee dat je een voorwerp moest meenemen waar je trots op bent en dat gingen we dan aan elkaar vertellen. Ze kijken heel erg naar het talent dat je hebt en hoe je dat talent en de kennis die je hebt kunnen bijdragen aan het eindproduct.

Als ik het traineeship in één woord zou moeten omschrijven? Bevrijdend.

Voor de Hortus van morgen

In de Hortus Amsterdam wordt gewerkt aan een nieuwe kas, een ‘Huis van de Biodiversiteit’ , waar bezoekers leren over klimaatsverandering en het belang van biodiversiteit. Iris kreeg een unieke ervaring achter de schermen en werkte zelf mee aan de creatieve processen, van idee tot eindproduct. Samen met mede-trainees ging Iris aan de slag met het verhaal en de boodschap van de nieuwe kas en de thema’s klimaat, biodiversiteit, duurzaamheid om deze op een heldere, informatieve en verrassende manier over te brengen op het diverse publiek. De trainees volgden trainingen van experts op het gebied van projectmanagement, storytelling, wetenschapscommunicatie en natuureducatie, maar ook kregen ze kennissessies over biologiethema’s zoals co-evolutie, concurrentie, klimaatwerking op aarde en Kaapse biodiversiteit. De trainees hebben de Hortus geholpen haar publiek te bereiken en deze bewust te maken van het belang van biodiversiteit, met name in het plantenrijk.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT