Zoey en Maartje

Fransje (26 jaar)

“Ik kijk met veel trots terug, dat we in zo’n korte tijd zo hecht zijn geworden als team en zoiets moois hebben kunnen neerzetten.”

Mijn moeder is atijd heel erg veel bezig met natuur, natuureducatie, dus het is niet compleet nieuw voor mij. En ik heb altijd wel van haar geleerd dat het belangrijk is om voor de natuur te zorgen, en los daarvan ook voor de medemens. Ik merkte dat ik daar door de studie een beetje vanaf was gestapt en nu kan ik dat juist mooi weer gaan combineren.

Het LTG bestaat al een tijdje en wat zij in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld zijn allerlei tools om toekomstdenken gangbaarder te maken. De gemiddelde mens denkt zo’n hooguit 10 jaar vooruit. De insteek van dit lab is dat als je op dagelijks niveau 200 jaar vooruit denkt, je met beslissingen die je nu maakt een hele mooie toekomst zou kunnen creëeren. In het traineeship zijn er allerlei academische tools, en van die academische tools hebben we uiteindelijk een product gemaakt wat we kunnen presenteren aan de wereld, om mensen kennis te laten maken met wat het is; toekomstdenken en generaties vooruit denken. Juist de combinatie van het academische maar ook het praktische, dat sprak mij heel erg aan. Om mijn acadenische kennis op een praktische manier en een creatieve manier in te zetten.

Ik vond het heel leuk dat we allemaal deelnemers zijn met allemaal verschillende achtergronden en dat we gedurende de drie maanden heel dicht tot elkaar zijn gekomen en echt met zn allen heel erg achter de noodzaak van dit project stonden. We konden heel erg dezelfde normen en waarden creëeren vanuit waar we vandaag kwamen tot nu iets nieuws. Ik kreeg echt een gevoel van “wauw, het is heel belangrijk wat we doen en dit kan echt heel erg betekenisvol zijn”. En dat komt ook omdat ik met verschillende mensen in de politiek heb gesproken en dat ik merk dat het mensen aanspreekt en dat het vraagtekens zet bij de huidige aanpak binnen de politiek. Ik heb onder andere de burgemeester van Nijmegen daarvoor geïnterviewd en ik merkte gedurende dat gesprek dat hij heel erg open stond voor nieuwe manieren van denken en nieuwe manieren van aanpak. En dat wat wij hier hebben gecreëerd zeker een opening kan zijn voor toekomstig politiek beleid.

Of ik deze creativiteit meeneem naar de toekomst? Ja, dat moet ik gaan bekijken, hoe ik dat kan implementeren. Dat is wel iets waarvan ik nu merk, wauw dat past heel goed bij mij en bij mijn eigen normen en waarden. Ik ga zeker ook betrokken blijven bij het LTG en daar mijn eigen draai aan geven en die ruimte is er ook heel erg, vooral te kijken hoe het bij jezelf en je leven past. Ze staan daar allemaal heel erg open voor, open voor jouw inbreng, en dat is heel erg mooi.

Ik kijk met veel trots terug, dat we in zo’n korte tijd zo hecht zijn geworden als team en zoiets moois hebben kunnen neerzetten. Ik heb onwijs veel geleerd over mijzelf ook, over mijn eigen positie in de wereld. Ik ben heel dankbaar op dit moment voor wat eerdere generaties, dus mijn opa en oma of mijn voorouders, hebben neergezet, waardoor ik op dit moment hier mag leven. Ik zou dat heel graag verder willen voortzetten voor de toekomst, de toekomstige generaties.

Lab Toekomstige Generaties​

Dit traineeship gaf jongeren de kans om ambassadeur voor de toekomst te worden. Lab toekomstige toekomst had een Future Thinking Toolkit ontwikkeld, maar deze toolkit was nog niet zo toegankelijk voor jongeren. Fransje maakte kennis met de interventies uit de toolkit, ontwikkelde samen met haar mede-trainees een gids van tools die zij gingen verbeteren. Zo hielpen ze jongeren future-proof te worden! De trainees bundelde het resultaat in een interactieve gids voor jonge ambassadeurs en lieten hun creativiteit de vrije loop. Tijdens het traineeship leerden ze inspirerende ondernemers kennen, en maakten ze kennis met inspirerende initiatieven en bewegingen door heel het land. Zo drukten ze een positieve stempel op de maatschappij van morgen met langetermijnperspectief.

Lab Toekomstige Generaties

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT