Zoey en Maartje

Dido (26 jaar)

“Het Groen Traineeship heeft het zaadje geplant voor mijn huidige baan bij het Muiderslot.”

Ik ben kunsthistoricus, dus voor mij is het belangrijk dat mijn groene interesse samen gaat met kunst. Zo kwam ik bij het Muiderslot plantlab. Hier komen duurzaamheid en groen erfgoed samen. Een jaar geleden meldde ik me aan. Ik was mijn scriptie aan het schrijven en zat veel op m’n kamer met mezelf. Ik wilde graag meer praktisch aan de slag gaan en me omringen met nieuwe mensen. Hiervoor was dit traineeship perfect, we hebben veel buiten gewerkt in de tuin en ik was heel blij dat dit op mijn pad kwam.

Tijdens het traineeship kwam ik erachter dat ik het Muiderslot echt een leuke plek vond. Ze zeggen wel “Een brutaal mens heeft de halve wereld!”, dus ik trok mijn stoute schoenen aan en besloot te vragen of ze nog mensen zochten om er te komen werken. Zo ben ik bij mijn huidige baan gekomen. Het was dus wel vanuit mijn eigen initiatief, maar het Groen Traineeship heeft me op het idee gebracht. Al tijdens het traineeship begon ik met werken. Ik voelde me eigenlijk al een soort van ingewerkt omdat ik er met het traineeship al een tijdje rondliep!

Binnen mijn Groen Traineeship groep had iedereen een andere achtergrond, hierdoor konden we veel inspiratie uit elkaar halen. De één weet meer van duurzaamheid en de ander van pedagogiek. We hebben met ons traineeship een open lucht supermarkt opgezet om kinderen bewust te maken van het feit dat producten niet uit de supermarkt komen, maar van het platteland. We hebben een module ontwikkelt voor het Muiderslot, waarbij scholen kunnen langskomen. Ook hebben we het heel veel over diversiteit en inclusie gehad. We wilden scholen aanspreken met kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat zij een museum bezoeken. Alles wat ik tijdens het traineeship heb geleerd neem ik nu mee met mijn rondleidingen in het Muiderslot en door de tuinen. Tijdens het Groen Traineeship is dit zaadje geplant. Verder krijgen we nu ook een schooltuinen project bij het Muiderslot waar ik ook bij betrokken ben.

Wat voor mij het nieuwe was aan het Traineeship, was het groene gedeelte. Ik zou iedereen aanraden: kies niet een traineeship waar je al veel over weet. Kies iets waarvan je denkt “het lijkt me heel interessant, maar ik weet er nog niet zoveel van”. Dan kan je jezelf op een andere manier uitdagen dan je gewend bent en er veel uithalen!

Muiderslot Plantlab

Het Muiderslot is een prachtig historisch kasteel en wordt omringd door een tuin die uitpuilt van de levende geschiedenis. De experts van de Muiderslot tuin wilden dit groene erfgoed toegankelijker maken en hun groene kennis overdragen aan jongeren en kinderen.
In dit traineeship stak Dido haar handen uit de mouwen en ging samen met experts aan de slag in de tuin van het Muiderslot. Ze leerde over de bijzondere planten in de tuin, hoe je ze moet verzorgen en wat voor onderbelichte geschiedenissen er achter deze planten schuilgaan. Samen met mede-trainees en onderwijsdeskundigen ontwikkelde Dido workshops voor kinderen die het Muiderslot kon gebruiken. Zo maakten de trainees hun ideeën werkelijkheid en leerden ze hoe je de volgende generatie het belang kan bijbrengen van het gezamenlijk zorgen voor mens en planeet.

Zoey en Maartje

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT

Het Groen Traineeship is onderdeel van de MDT